sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Piparkakkutalo 2016
Tänä vuonna taiteilimme yhden piparkakkutalon sijaan kokonaisen piparkakkukadun! Talojen kokoaminen ei ole yhtä taloa vaikeampaa, sillä talojen välissä ei ole seiniä. Katonrajaan kiinnitettiin pieni valosarja tuomaan lisäsäihkettä kadulle.

Paista piparkakkutalon kaavojen mukaan jokaista etuseinää kaksi kappaletta. Lisäksi tarvitset kattopaloja 8 kappaletta ja kaksi sivuseinää. Leikkaa ennen paistoa ikkunat ja ovet. Voit tehdä ikkunat esimerkiksi pienillä muoteilla tai leikata neliöiksi. Tämä talo koottiin 30x40cm:n kakkualustalle, joten muista jättää taikinaa myös alustaa varten.

Päällekkäin koottava jäähdytysritilä on näppärä apu piparkakkutaloja leipoessa, sillä osat saa ilmavasti jäähtymään ja koristellut osat kuivumaan päällekkäin ilman, että osat vievät työtilaa pöydältä.Aloita jäähtyneiden osien koristelu liimaamalla liivatetta ikkunoiden taakse pikeerillä. Värjää pikeeriä eri värein pastellisävyisiksi. Näihin piparkakkutaloihin käytettiin keltaista, laventelinväristä, roosaa ja sinistä pastaväriä.Käytä pursotussetin pientä korityllaa ja teippaa toinen puoli tyllasta. Näin saat pursotuksesta sileää. Pursota pitkiä lautoja talojen pituudelta. Voit pursottaa laudat myös vaakaan. Siisti ikkunat veitsellä, jos pursotukset hieman leviävät. Pursota lautakuvio myös kahteen pieneen sivuseinään. Käytä samoja värejä, kuin talossa, johon seinä kiinnitetään.


Pursota valkoisella pikeerillä 1mm:n kirjoitustyllalla ikkunan karmit. Pikeerin kannattaa antaa kuivua seuraavaan päivään. 

Liimaa sivuseinä ja liilan talon etu- sekä takapuoli alustalle. Kiinnitä huomiota siihen, että sivuseinä tulee talorivin kummastakin päädystä joko talon etu- ja takaosan väliin tai niiden päätyyn. Jos talo on toisesta päästä koottu erilailla, se saattaa näyttää vinolta. Liimaa taloja vierekkäin ja tue osat esimerkiksi mukilla talojen sisältä ja takaa.Sovita talon kattopaloja paikalleen ennen niiden kiinnittämistä. Voit joutua leikkaamaan niitä istuvammaksi. Leikkaaminen käy helposti terävällä keittiöveitsellä tai isolla raastimella raastamalla. Rosoiset reunat jäävät piiloon runsaan koristelun alle.

Kun osat on paikallaan, väännä pieni valosarja kuvanmukaisesti kiemuralle. Tässä talossa käytettiin 60 valon valosarjaa. Pursota pikeeriä talojen etu- ja takaosien päälle ja aseta valosarja pikeerin päälle. Liimaa kattopalat siten, että aloittaessasi vasemmalta, liimaa kolmannen talon (vaaleanpunainen) vasemman puoleinen kattopala kiinni ennen vaaleansinisen talon oikeanpuoleisen kattopalan liimaamista. Näin saat kattopalat lomittain.


Viimeistele talonreunat ja liittymäkohdat pursottamalla valkoista pikeeriä helminauhana 4mm:n tai 8mm:n pallotyllalla. Liimaa ovet kiinni. Pursota katto harmaalla pikeerillä siten, että pursotat alhaalta lähtien rivin palloja, jotka vedetään lusikan toisella päällä katonmyötäisesti ylöspäin.Viimeistele talo levittämällä valkoista pikeerä pohjan päälle. Pursota pallotyllalla katu ja pihatiet. Voit vielä halutessasi sihdata tomusokeria katon päälle!

0 kommenttia:

Lähetä kommenttiKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto