perjantai 16. joulukuuta 2016

Muumitalo


Muumitalo on yksi piparkakkutalojen klassikkomalleista. Näyttävän ja korkean talon voi koristella perinteisesti tekemällä katosta punaisen ja seinistä kirkkaansiniset. Tämän talon värit vaihtuivat hieman hempeämpiin ja talvisempiin väreihin. Katto koristeltiin kakkupitsillä, mikä osoittautuikin nopeaksi tavaksi päällystää katto. Pitsit voi tehdä etukäteen valmiiksi ja niiden liimaus on elintarvikeliimalla on helppoa.

Toisen Muumitalomuottisetin mukana tulee muumimuotit, joten niillä voi tehdä hahmot talon pihaan. Tällä kertaa teimme hahmot sokerimassasta silikonimuotilla. 

Paista Muumitalon osat ja pohja. Seiniä on kuusi kappaletta ja kahdessa niistä on ovet. Toisen oven yhteydessä on pieni terassi ja toisen oven edessä vain sisääntulokaari ja sen pieni katto. Myös kattopaloja on kuusi kappaletta. Tämä piparkakkutalo koottiin 30cm:n kakkualustalle.Valmista pikeeriä ja värjää osa siitä vaaleansiniseksi pastavärillä. Pursota 4mm:n pallotyllalla suoria viivoja seiniin. Pursota valkoisella pikeerillä ikkunankarmit. Anna seinien kuivua kokonaan ennen talon kokoamista. Koristele myös kaksi ovea, sisääntulokaaret ja terassisisäänkäynnin sivuseinät kirjoitustyllalla.

Jäljennä piparitalomuottien mukana tulevan pohjan malli paperille, leikkaa malli irti ja piirrä elintarviketussilla rajat. Apuviivat helpottavat talon kokoamista, sillä jos jokin seinistä menee vinoon koottaessa, niin menevät seuraavatkin seinät ja se vaikeuttaa katon liimaamista. Voit liimata talon sulalla sokerilla tai pikeerillä. Pikeerin etu on se, että seinät voi vielä irrottaa toisistaan ja liimata uudelleen, jos seinä menee vinoon.

Liimaa oviaukolliset seinät siten, että niiden väliin jää yksi tavallinen seinä.


Liimaa pienet ovet oviaukkojen viereen pikeerillä. Liimaa sitten terassin seinät ja sen jälkeen sisääntulokaari. Liimaa viimeiseksi kattopalat. Liimaa toisen sisääntulon sisääntulokaari ja pienet katot.


Pursota pikeeriä seinien yläreunaan. Liimaa kattopalat kiinni ja anna kuivua kunnolla ennen kakkupitsien liimaamista.

Valmista kakkupitsi ohjeiden mukaan. Yhteen Muumitaloon menee noin yksi Alexandra-pitsimatollinen kakkupitsiä. Leikkaa kuvan mukaisesti isommat kakkupitsipalat neljään osaan. Sivele elintarvikeliimaa katon pintaan.Liimaa kakkupitsipalat aloittaen katon yläosasta. Liimaa ensin alempi pala ja sitten ylempi hieman alemman päälle. Liimaa lopuksi pienempi kakkupitsipala siten, että sen reuna tulee hieman katon yli. Liimaa palat kakkupitsiä myös sisääntulojen kattoihin.


Viimeistele seinien reunat pursottamalla pieniä palloja saumakohtiin 4mm:n pallotyllalla.

Valmista muumikoristeet sokerimassasta. Lämmitä valkoista sokerimassaa vaivaamalla sitä käsien välissä. Lämmin sokerimassa uppoaa helpommin silikonimuotin pieniinkin osiin. Pyöritä sokerimassasta yhtenäinen saumaton pallo ja paina se muottiin tiiviisti. Leikkaa ylimääräinen massa marsipaaniveitsellä. Älä käytä teräviä veitsiä silikonituotteita käsitellessä, sillä silikoniin tulee herkästi viiltoja. Laita silikonimuotti pakkaseen n. 10 minuutiksi. Paina koristeet ulos muotista muotin takapuolelta. Anna pinnan kuivua ennen maalaamista.

Maalaa muumihahmot tomuvärien ja kirkkaan alkoholin sekoituksella. Alkoholi haihtuu koristeen pinnalta ja näin koristeet ovat turvallisia myös lasten syödä. Pikkutarkkaan maalaukseen soveltuvat siveltimet 2 ja 0. Näiden koristeiden maalaukseen käytettiin roosaa, punaista, keltaista, ruskeaa ja mustaa tomuväriä. Pikku Myyn hiukset on maalattu punaisen ja ruskean tomuvärin sekoituksella.


Levitä lopuksi pikeeriä pohjan päälle ja jatka levitystä myös kakkualustan päälle. Laita koristeet pystyyn pikeerin päälle ja pursota pikeeriä koristeiden taakse, jotta ne pysyvät pystyssä.

1 kommentti:

  1. Voi miten hieno. :) En oo ikinä saanut piparkakkutaloa pysymään pystyssä ja kateellisena katselen muiden luomuksia. :)

    VastaaPoistaKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto