tiistai 24. toukokuuta 2016

Juhlava nakukakku ylioppilaalle!
Kevään ja kesän juhlien aikaan kakun koristeet löytyvät suoraan luonnosta ja osa kukkakaupasta. :) Tämä osittain voikreemillä kuorrutettu kakku (semi naked cake) on jätetty tarkoituksella pinnaltaan läpikuultavaksi. Tällainen kuorrutus luo kakkuun rustiikkisen efektin, jota korostavat kauniit kukat: omenankukat, neilikat ja harsokukat. Kukkia voi vaihdella sesongin ja teeman mukaan.


Personoi liitutaulukylttikoriste ylioppilaalle kirjoittamalla siihen päivänsankarin nimi. Tällainen liitutaulukoriste sopisi loistavasti myös esimerkiksi opettajan kiitoskakkuun.

Värjää sokerimassaa mustaksi. Sekoita noin nyrkinkokoiseen palaan massaa puoli teelusikallista CMC-jauhetta koristeen kuivumisen nopeuttamiseksi. Kauli massa n. 3mm:n paksuiseksi levyksi ja leikkaa levystä kylttimuoteilla kaksi kappaletta haluamaasi kylttikuviota. Sivele kyltin pinnalle elintarvikeliimaa.


Paina kyltin alareunaan kaksi hammastikkua siten, että tikut uppoavat massaan. Näin hammastikut eivät jää koholle ja näy valmiissa koristeessa. Sivele toisenkin kyltin päälle hieman liimaa ja liimaa kyltit toisiinsa.


Liitutaulu on ennen maalausta käsitelty valkoisella tomuvärillä siten, että koristeen pinnalle on kuivalla siveltimella ripsautettu hieman valkoista tomuväriä, joka on palalla talouspaperia levitetty koristeen pintaan. Tämä lisää koristeen rustiikkista efektiä.

Sekoita nokareeseen supervalkoista tomuväriä tippa kirkasta alkoholia ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Alkoholi muuttaa tomuvärin maaliksi, mutta haihtuu huoneilmassa nopeasti koristeen päältä. Maalaa ohuella siveltimellä (koko 0) kyltin reunat ja onnitteluteksti. Leikittele erilaisilla fonteilla ja koristeellisilla reunuksilla!

Anna koristeen kuivua ainakin päivä ennen käyttöä, jotta kyltti varmasti pysyy koossa kakkua tarjoillessa.


Tämä kakku on halkaisijaltaan 16cm ja korkeudeltaan n. 11cm. Valmista voikreemi sekoittamalla 50g voita ja 50g leivontamargariinia sekä 100g tomusokeria ja teelusikallinen maitoa yleiskoneella kuohkeaksi kreemiksi. Voit lisätä hieman supervalkoista tomuväriä kreemiin, jos tahdot siitä luonnonvalkoisen sijaan täysin valkoista.

Kakku on helppo koristella pyörivän kakkutelineen päällä. Kakku pyörii tasaisesti ja tämä helpottaa kreemin levitystä. Leikkaa kakkupahvista kakun pohjan kokoinen ympyrä ja nosta kakku sen päälle. Kakku on helpompi siirtää pahvin kanssa tarjoilualustalle, kuin siirrellä kuorrutettua kakkua ilman alustaa.

Levitä nokare kreemiä kakun päälle kulmapalettiveitsellä. Kasta palettiveistä kiehuvassa vedessä, pyyhkäise veistä ja jatka levittämistä. Kuuma veitsi helpottaa kreemin levittymistä. Levitä kreemiä myös kakun reunoille. Huomioi, että semi naked cake ei ole kokonaan kuorrutettu kreemillä, joten lisää kreemiä vähän kerrallaan.Viimeistele kuorrutus sileäksi kastamalla suorareunaista metallista raappaa kiehuvassa vedessä. Pidä raappa pystysuorassa kakkua vasten ja pyöritä samanaikaisesti kakkutelinettä.


Kun olet kuorruttanut kakun, kerää valitsemasi kukkaset kakun viereen ja sommittele asetelmia. Alunperin suunnittelin laittavani ison näyttävän vaaleanpunaisen ruusut kakun päälle, mutta ruusu olisi ollut aivan liian iso ja hallitseva liitutaulukoristeen vieressä. Päädyin korvaamaan ruusun omenankukilla, näin asetelmiin saatiin vähän vihreää väriä. Ole siis tarkkana koristeiden mitoituksen kanssa. Ihanteellista olisi, jos koristeasetelmat eivät estäisi kakun siistiä leikkaamista.Pujota valitsemasi kukat kukkaputkiin. Kukkaputkia on kolmea eri kokoa: isot, keskikokoiset ja pienet. Valitse kukkaputki asetelman varsien paksuuden mukaan: tiiviisti pakattu asetelma kestää paremmin kuljetuksen ja leikkaamisen, eikä valahda ulos putkesta. Aloita tekemällä isoin asetelma. Voit lisätä pieniä kukkaputkia ison asetelman ympärille koristellessa, jolloin näet, mihin kohtaan lisäkukat sopisivat.

Paina isoin kukka-asetelma kakun reunaan siten, että putki uppoaa kunnolla kakkuun. Mikäli haluat asetelmalle korkeutta, voit jättää osan kukkaputkista koholle siten, että itse putket eivät näy kukkien seasta, mutta nostavat kuitenkin asetelmia eri tasoille. 

Lisää kukkia kakun päälle. Harsokukka on varreltaan niin ohut, että kaksikin vartta täyttää pienimmän kukkaputken. Näitä pieniä harsokukkaputkia voi lopuksi asetella kukka-asetelman ympärille tarpeen mukaan. Astu välillä kauemmaksi kakusta ja katso etäisyyden päästä, mikä kohta kakusta kaipaa lisäkoristelua.0 kommenttia:

Lähetä kommenttiKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto