sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Nakukakku ja kukkaputkien käyttö


Tällä hetkellä erittäin trendikäs nakukakkutyyli antaa kakuntekijälle helpotusta kakun koristelussa. Nakukakun voi jättää täysin kuorruttamatta tai lisätä kuorrutetta reunoille vain sipaisun. Näin kakun kerrokset jäävät näkyviin. Nakukakut koristellaan useimmiten tuoreilla marjoilla ja kukkasilla. Nakukakut sopivat mihin tahansa tilaisuuteen ja niistä voi koristeiden avulla muokata juhlavamman tai rennomman näköisiä.

Saimme valikoimiimme kakkuputkia, joiden avulla kakut on turvallista koristella aidoilla kukilla. Varsien päät pujotetaan putkiin ja putket työnnetään kakun sisään. Näin avonainen varrenpää ei pääse koskettamaan kakkua. Myrkyllisiä kasveja kakkuihin ei tästä huolimatta kannata laittaa, vaan kannattaa kysellä esim. kukkakauppiaalta vinkkejä turvallisten kukkasien käyttöön. Kukkakauppiaalta saa samalla vinkkejä kukkien valintaan, kun mietit, millaisia asetelmia haluat tehdä. 

Kukat voi valita juhlissa käytettävien teemavärien tai sesongin mukaan. Esimerkiksi hääjuhlissa kakkuun voi laittaa samoja kukkia kuin hääkimpussa. Syysaikaan asetelmiin voi lisätä materiaaleja luonnosta, esimerkiksi mustikanvarpuja.Talvista tunnelmaa kakkuun voisi lisätä taputtelemalla tomusokeria kakun reunoille.


Kakut leivottiin 20 ja 15cm:n irtopohjavuokiin mutakakkupohjareseptillä ja täytettiin voikreemitäytteellä (700g voita ja 700g tomusokeria, 1rkl vaniljauutetta) ja vadelmatahnalla (1,5-kertainen annos).  

Hyvän nakukakun pohjana on tukeva kakku. Täytevaihtoehdoksi kannattaa valita jokin kreemipohjainen täyte ja jämäkäksi hyydytettävä mousse, jotta kakku varmasti pysyy kasassa ja kestää mahdollisesti kuljetuksen. Tukevaan kakkuun kannattaa panostaa myös silloin, kun kasaa monta kakkua päällekkäin. Erilaisilla apuvälineilla on mahdollista tukea kerroskakun rakenteita, mutta jo pelkän kasaamisen kannalta on hyvä, että kakkupohja ei ole höttöisin mahdollinen.

Tämän kakun täytteenä käytettiin vaniljalla maustettua voikreemiä ja vadelmatahnaa. Suklainen mutakakkupohja on itsessään niin mehevä ja herkullinen, että sen kanssa riittää yksinkertainen täyte. Voikreemitäytteessä etuna on myös se, että täyte jähmettyy nopeasti, mutta on silti helposti leikattavaa.

Leikkaa kakkupohjat tasakorkuisiksi kerroksiksi. Jos siirrät kakut tarjolle kakkutelineen päälle, täytä kakku kakkupohjan kokoiseksi leikatun kakkupahvin päälle. Näin kakkua on helpompi siirrellä. Voikreemin annostelu onnistuu helposti pursotuspussin avulla. Pursottamalla jokaiseen kerrokseen on helppo annostella tasainen määrä kreemiä siististi. Silota kreemi kulmapalettiveitsellä. Kreemiä ei kannata pursottaa ihan reunoille asti, sillä kakun paino levittää kreemin helposti yli kakusta. Lisää vadelmatahnaa voikreemin päälle kakkupohjan keskiosaan. Varo levittämästä tahnaa reunoille, jotta kakkupohjakerrokset eivät lähde liukumaan toistensa päältä. Kakun ulkoreunoille voi pursottaa ylimääräisen kierroksen, jotta tahna varmasti pysyy kakun sisällä.

Kasaa pienempi kakku välipohjan päälle. Välipohjan ja alimman kakkupohjakerroksen väliin voi sipaista pienen määrän kreemiä, jotta kakku varmasti pysyy välipohjan päällä.


Mittaa kerroskakkuputkista isomman kakun korkuisia putken paloja ja leikkaa ne tasamittaisiksi. On tärkeää, että putket ovat oikean mittaisia verrattuna kakun korkeuteen ja toisiinsa, jotta päälle nostettava kakku tai kakut eivät jää nojaamaan vinoon. Paina putket kakkuun sisälle kakun keskiosaan. 20cm:n kakkuun riittää kolme väliputkea, mutta jos kakku on isompi tai päälle laitettavia kakkuja on enemmän, lisää putkien määrää.

Yleinen harhaluulo kerroskakkuputkia ja välipohjia käytettäessä on se, että välipohjien jalat upotetaan kakkuputkiin. Putket ja jalat eivät sovi yhteen ja kerroskakusta tulee tukevampi, kun välipohjan päällä oleva kakku on kiinni alemmassa kakussa eikä putkissa. Tämän takia kannattaa nostaan pienempi kakku isomman päälle hetkeksi, jotta näkee mihin kohtaan jalat uppoavat. 

Jos haluat laittaa kakun esille erilliselle kakkutelineelle, kannattaa isoin kakku nostaa telineen päälle tässä vaiheessa. Lisää isomman kakun päälliosan reunoille hieman kreemiä ja nosta pienempi kakku välipohjineen isomman päälle. Levitä myös pienemmän kakun päälle kreemiä.


Sommittele erilaisia kukka-asetelmia ennen kakun koristelua. Itse ostin lopputulokseen nähden reilusti kukkia, koska en ollut aivan varma, millaiset kukkakoristeet halusin. Kukat maksoivat yhteensä 14 euroa ja niistä jäi paljon yli. Kukkakoristeet eivät siis välttämättä ole kovinkaan kalliita. Kakuthan voisi koristella joko pelkästään luonnosta löytyvillä materiaaleilla tai vaikkapa edullisella harsokukalla.


Valikoimissamme on kolmea erikokoista kukkaputkea. Pienimpiin putkiin pujotin harsokukkaa, keskikokoisiin yksittäisiä isompia kukkia ja isoimpiin kahden tai kolmen kukan yhdistelmiä. Aloita koristelu painamalla isoimmat kukkaputket kakun pinnan läpi ja lisää sitten pienempiä putkia täydentämään asetelmia. Katso kakkua välillä kauaempaa, jotta näet selkeästi, mihin kohtaan asetelma tarvitsee lisää kukkia.


Kukkaputket uppoavat terävät päänsä ansiosta tällaiseen tiiviimpäänkin kakkuun helposti, eivätkä jää näkyviin vaalean värinsä ansiosta. Jos käytät eriväristä kuorrutetta ja putket jäävät jostain syystä pilkottamaan, voit piilottaa putket pursottamalla hieman kreemiä putken päälle.


2 kommenttia:

 1. Heippa, olisi kiva katsoa resepti myös reseptillä. T. Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,

   Mitä tarkoitat? Kakkupohjan ja vadelmatahnan reseptit on linkitetty tekstiin :) voit katsoa ne myös tästä http://kakkusankari.blogspot.fi/2015/11/mutakakkupohja-ja-vadelmatahna.html

   PoistaKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto