torstai 5. maaliskuuta 2015

Kolmiulotteiset pitsiperhoset


Cake Lacen kauniin yksityiskohtaisella Butterflies -silikonimatolla on helppo valmistaa näyttävät pitsikoristeet esimerkiksi kakun päälle.Helmiäisen värisillä kakkupitsiaineilla koristeiden pinta saa kauniin hohdon.

Pitsi valmistetaan kolmessa osassa. Pitsin tekemiseen käytetään kahta erilaista kakkupitsiä: kakkupitsijauheesta tehtyä seosta sekä valmista kakkupitsiainetta. Kakkupitsiaine on sekoitusta vaille valmista kakkupitsimassaa, jonka voi levittää suoraan kakkupitsimaton päälle. Se on tavallista kakkupitsijauheesta valmistettua pitsiä paksumpaa ja valmis pitsi on jämäkämpää. Tämän takia aine sopii hyvin pitsiperhosten valmistukseen.Sekoita kakkupitsiaine tasaiseksi purkissaan. Levitä kerros kakkupitsiainetta perhosmaton päälle. Levitä vähän kerrallaan ja useita kerroksia, jotta perhosiin ei jää tyhjiä kohtia eikä ilmakuplia. Mikäli ensimmäinen kerros ei ole tasainen, voi toisen kerroksen kakkupitsikerros tulla läpi. Jos käytät kahta eri väriä, valmiisiin perhosiin jää väriläikkiä. Käytä levitykseen aina marsipaaniveistä tai muuta muovista, ei liian terävää veistä. 

Käy jokainen perhonen huolella läpi ja kaavi ylimääräiset pitsiaineet perhosten reunoilta. Jos uuninpellissäsi on korkeat reunat ja massan tasainen levitys tuntuu hankalalta, voit levittää massan tason päällä ja siirtää maton pellille juuri ennen paistoa. Kakkupitsiaine ja jauheesta valmistettu massa ovat niin paksua tavaraa, että oikein valmistettuina ne eivät valu, vaikka mattoa kallistaisi.

Paista 70-80 asteessa 10-15 minuuttia riippuen oman uunisi tehosta. Itse paistoin 75 asteessa 12 minuuttia.


Anna kakkupitsimaton jäähtyä. Älä irroita perhosia vielä. Valmista annos (100g) kakkupitsimassaa kakkupitsijauheesta. Sekoita 2 teelusikallista valmista kakkupitsiainetta ja 1 teelusikallinen kakkupitsijauheesta tehtyä massaa  tasaiseksi. Levitä massaa marsipaaniveitsellä huolellisesti kakkupitsimaton päälle. Paista 70-80 asteessa 10-15 minuuttia.

Irrota jäähtyneet perhoset kumoamalla matto tasolle. Kuori mattoa muutama sentti kerrallaan ja paina kevyesti marsipaaniveitsellä perhosta. Siirrä mattoa ja toista, kunnes perhonen on irronnut. Kakkupitsiä ei kannata irrottaa isoja osioita kerrallaan, sillä pitsimattojen yksityiskohtaiset kuviot saattavat revetä.

Kakkupitsiaineen ja ja jauheesta tehdyn massan suhdetta voi säädellä itse, mutta kannattaa muistaa, että mitä vähemmän toisessa kerroksessa on kakkupitsiainetta, sitä helpommin perhoset lässähtävät ja paiston aikana perhosten reunat saattavat hieman käpristyä.

Vinkki: Voit tehdä perhosista kaksivärisiä esimerkiksi käyttämällä toisessa kerroksessa valkoista kakkupitsiainetta ja valkoista kakkupitsijauheesta tehtyä massaa.


Taita n. 50 cm:n foliolevy kahtia pituussuunnassa kaksi kertaa ja kerran leveyssuunnassa. Taittele foliosta kuvan mukainen kolmio. Tee foliokolmiosta tarpeeksi vahva, jotta se pysyy paikallaan paiston ja pellin siirtelyn aikana. Siirrä perhoset foliokolmion päälle siten, että niiden keskiosat ovat kulman päällä. Paista kolmion päällä olevia perhosia n. 20 minuuttia 70 asteessa. Anna perhosten jäähtyä ennen käyttöä.

Valmis kakkupitsiaine säilyy huoneenlämmössä ilmatiiviisti purkissaan viimeiseen käyttöpäivään asti. Jauheesta tehty massa säilyy ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa noin viikon.

Säilytä valmiita koristeita ilmatiiviissä rasiassa. Voit paistaa osan perhosista muotoonsa ja jättää osan kaksiulotteisiksi. Nämä perhoset voi paistaa myöhemmin. Säilytä tasaiset perhoset leivinpaperiin käärittynä, toisistaan erillään ja ilmatiiviiseen rasiaan suljettuna.

Huomioi kakku ja leivonnaisia koristellessa, että kakkupitsi ja varsinkin muotoon paistetut perhoset ovat herkkiä kosteudelle. Siirrä perhoset leivoksien tai kakun päälle vasta vähän ennen tarjoilua. 

0 kommenttia:

Lähetä kommenttiKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto