keskiviikko 10. joulukuuta 2014

JoulupukkikakkuVeikeän joulupukkikakun voi helposti valmistaa osissa, jolloin sen tekeminen tarjoilupäivänä ei tunnu liian työläältä. Pään voi tehdä viikkoakin etukäteen ja itseasiassa pidempi kuivumisaika onkin vain eduksi. Riisimuromassan hyvä puoli on se, että massa on hyvin kevyttä. Saman kokoinen pala sokerimassaa olisi hankala kuivattaa ja asetella tukevasti kakun päälle. Pohjankin voi paistaa ja pakastaa. Yksityiskohdat on helppo tehdä oikean kokoisiksi jalkapallovuokaa mallina käyttäen sillä välin, kun kakkupohja on pakastimessa.

Kakkupohja on neljän munan kakkupohja, joka on paistettu jalkapallovuoassa. Kakku on myös täytetty kokoamalla se kelmulla vuorattuun vuokaan.


Riisimuromassa

40g voita
100g vaahtokarkkeja
100g riisimuroja

Laita vaahtokarkit kattilaan. Jos käytät tavallisen kokoisia tai jättikokoisia vaahtokarkkeja, paloittele niitä esimerkiksi saksilla, jotta karkit sulavat nopeammin. Lisää joukkoon voi. Sulata vaahtokarkkeja ja voita matalalla lämmöllä kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet kokonaan. Sekoittamisessa käytettävä lasta tai nuolija kannattaa öljytä kevyesti, jotta tahmea massa ei tartu siihen kiinni.

Kaada sulanut voivaahtokarkkiseos öljyttyyn kulhoon, jossa on riisimuroja. Sekoita, kunnes seos on tasaista. Siirrä riisimuromassa haluamasi kokoiseen ja muotoiseen astiaan. Vuoraa astia leivinpaperilla tai kelmulla, jotta massa ei tartu kiinni.Valmista riisimuromassa ja laita se sopivan kokoiseen kelmulla vuorattuun kippoon. Kippo kannattaa vuorata, sillä riisimuromassa on hyvin tahmeaa ja jää helposti kiinni. Anna riisimuromassan jäähtyä kipossa ja kumoa massa esimerkiksi leivinpaperin päälle. Muotoile massan reunoja veitsellä pyöreämmiksi.


Paina massaa kulma edellä tasoa vasten, jotta reunat pyöristyvät. Kuorruta massa pikeerillä. Pikeeri antaa tasaisen tarttumapinnan sokerimassalle ja toimii samana myös liimana. Kauli ihonväristä sokerimassaa levyksi ja päällystä pään etuosa sokerimassalla. Pään takaosassa ei välttämättä tarvitse olla massaa, sillä myöhemmin tonttulakki ja kaulahuivi peittävät sen.


Silota massa esimerkiksi flexi smootherilla. Joulupukin leukaan saa jäädä ryppyjä, parta peittää ne. Paina päähän hammastikkuja ja muotoile niiden ympärille foliosta hattu. Käyttämällä foliota tukirakenteena nopeutat pään kuivumisaikaa.

 

Päällystä hattu pikeerillä. Ei haittaa, vaikka pikeeri ehtisi kuivua paljonkin, sillä sivelemällä vähän vettä sen pinnalle sokerimassa tarttuu pikeeriin kiinni. Vähän jähmettynyt hattu voi olla helpompi päällystää sokerimassalla, kun folion liikkumista ei tarvitse varoa.

Värjää sokerimassaa punaiseksi ja kauli siitä levy. Väriä voi syventää lisäämällä massaan myös burgundinpunaista pastaväriä. Kokonaisuudessaan kakkuun menee n. 700g punaista massaa riippuen siitä, kuinka paksuksi sokerimassan kaulii. Siirrä levy hatun päälle ja painele kiinni. Leikkaa ylimääräinen massa saksilla. Silota pinta flexi smootherilla.


Kumoa täytetty ja hyytynyt kakku tarjoilualusta päälle. Valmista voikreemi (200g huoneenlämpöistä voita ja 200g tomusokeria kuohkeaksi vatkattuna) ja päällystä kakku sillä. Kauli punaista sokerimassaa levyksi ja kumoa levy kakun päälle. Silottele reunat ja leikkaa ylimääräinen massa pois.

Lisää hatun päähän valkoinen sokerimassapallo. Pyöritä sokerimassasta pitkä pötkö ja litistä sitä kaulimella. Liimaa valkoinen pötkö hatun alareunaan kiinni. Lisää joulupukille nenä ja kulmakarvat. Paina pään alle hammastikkuja ja paina se kiinni kuorrutetun kakun päälle. Voit käyttää liimana esimerkiksi ylimääräistä voikreemiä. Paina esimerkiksi veitsellä ryppyjä pukin silmien ympärille.

Lisää joulupukille kädet ja paina veitsellä ura keskiosaan. Kauli kuusenvihreästä ja valkoisesta massasta levyt. Leikkaa valkoisesta massasta ohuita raitoja ja aseta ne vihreän levyn päälle. Kauli tasaiseksi. Leikkaa raidoitetusta sokerimassasta pitkä nauha. Aseta nauha joulupukin kaulan ympärille. Etuosan ei tarvitse peittyä, sillä sen päälle tulee parta.

Tee valkoisesta massasta kauluri pukin kaulan ympärille. Näin yksittäisiä sokerimassapötköjä ei tarvitse tehdä niin montaa. Pyörittele valkoisesta massasta pötköjä ja liimaa ne pukin kasvoihin. Pyöritä ihonvärisesta massasta kaksi palloa ja litistä niistä kyyneleen malliset. Paina korvien keskelle urat ja liimaa korvat oikeille paikoilleen. 

Lisää partaa ja hiussuortuvia kunnes niitä on tarpeeksi. Lisää viimeisenä viikset, jotta ne jäävät päällimmäisiksi. Maalaa mustalla pastavärillä silmät ja tomuta vaaleanpunaista tomuväriä siveltimellä poskille.


Lisää loput yksityiskohdat. Pyöritä vihreästä sokerimassasta kaksi samankokoista palloa ja litistä ne. Leikkaa veitsellä tai saksilla viillot palloihin ja pyöristä reunoja. Liimaa tumput käsivartsien jatkoksi. Kauli ruskeasta sokerimassasta levy ja leikkaa siitä nauha. Liimaa nauha pukin ympärille ja painele siihen muotoiluvälineellä reikiä. Jätä ylimääräinen pätkä hieman roikkumaan. 

Pyöritä valkoisesta massasta ohut pötkö ja asettele se vyön keskikohtaan neliöksi. Pyöritä valkoisesta massasta pieniä palloja ja litistä ne. Liimaa pallot nappirivistöksi keskiuran viereen. Maalaa vyönsolki ja napit kultaisesta kimallepulverista ja kirkkaasta alkoholista tehdyllä maalilla.

Värjää sokerimassaa mustaksi tai harmaaksi ja muotoile siitä kaksi kenkää. Liimaa kengät kiinni kakun alareunaan.

0 kommenttia:

Lähetä kommenttiKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto