torstai 24. huhtikuuta 2014

Donitseja, donitseja!



Munkit ja donitsit ovat oleellinen osa vappua. Jos haluaa välttää rasvassa keittämisen vaarat ja ehkä päästä vähemmillä kaloreilla (tai ainakin uskotella itselleen näin ;)), donitsit voi leipoa donitsivuokaan ja paistaa uunissa. Eri värisillä kuorrutuksilla, sokerihelmillä ja koristerakeilla voi vaihdella donitsien ulkonäköä. Paista donitsit valmiiksi ja kutsu ystävät mukaan koristelemaan niitä!

Kokeilin kahta erilaista reseptiä. Etsin reseptit tarkoituksella amerikkalaisilta sivuilta, sillä halusin testata cup-mittoja. Huomioi amerikkalaisia ohjeita käyttäessäsi, että amerikkalainen donitsipelti tarkoittaa usein peltiä, jossa donitsit ovat paljon isompia. Valikoimissamme oleva pelti on minidonitsipelti verrattuna amerikkalaisiin.  

Käyttämilläni ohjeilla donitseja tuli 24 (kanelidonitsit) ja 18 (suklaadonitsit). Reseptit voi siis hyvinkin puolittaa. Muokkasin ohjeita hieman, sillä kaapista ei löytynyt vaniljauutetta ja halusin taikinasta hieman paksumpaa, jotta sen pystyi pursottamaan pellille.



Kanelidonitsit (n. 24kpl)
(alkuperäinen ohje täältä)

1 kuppi sokeria
2 kananmunaa
60g margariinia tai voita sulatettuna
1tl kanelia
½tl suolaa
2½ kuppia vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
1 kuppi maitoa

Vatkaa munat ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sulatettu margariini tai voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Kauho taikina pursotuspussiin ja pursota rasvalla voidellulle donitsipellille.Jätä donitseille hieman kohoamisvaraa ja pursota donitsipelti n. 2/3 täyteen.

Paista 175 asteessa kiertoilmalla n. 8min tai kunnes donitsit ovat reunoilta kullanruskeita.


Suklaadonitsit (n. 18kpl)
(alkuperäinen ohje täältä)
2 kananmunaa
½ kuppia sokeria
2rkl oliiviöljyä
2 kuppia vehnäjauhoja
1/4 kuppia kaakaojauhetta (leivontaan soveltuvaa)
1tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 kuppi maitoa
100g taloussuklaata pieneksi pilkottuna

Vatkaa munat ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää öljy. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Lisää lopuksi suklaa nuolijalla sekoittaen. Kauho taikina pursotuspussiin ja pursota rasvalla voidellulle donitsipellille. Suklaadonitsit kohoavat enemmän kuin kanelidonitsit, joten pursota donitsitpelti vajaa puolilleen.

Paista 175 asteessa kiertoilmalla n. 14min. Kokeile kypsyys tikulla.


Anna donitsien jäähtyä kokonaan esimerkiksi jäähdytysritilän päällä ennen kuorrutusta. Jos kuorrutat donitsit yksin, kuorrutteet kannattaa tehdä yksi kerrallaan, jotta  ne eivät jämähdä ennen aikojaan. Sekoita kuorrutetta aina ennen donitsin dippaamista, sillä kuorrutteen pinta kuivahtaa nopeasti eikä kuorrute välttämättä silloin levity tasaisesti. Jos kuorrute pääsee jähmettymään, voit nostaa lasikipon vuokaan, jossa on kiehuvaa vettä. Kuorrute notkistuu kun sitä sekoittaa vesihauteessa.

Valkosuklaakuorrutus
100g margariinia tai voita
3rkl maitoa
2rkl vaaleaa maissisiirappia
50g valkosuklaata
1 kuppi tomusokeria

Sulata margariini tai voi, maito ja siirappi kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää valkosuklaa. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Lisää tomusokeri pienissä erissä koko ajan sekoittaen.

Värjää kuorrutus halutun väriseksi pastaväreillä. Annostele värejä varoen, sillä kuorrute värjäytyy helposti!

Suklaakuorrutus
100g margariinia tai voita
1rkl vaaleaa maissisiirappia
100g taloussuklaata pieneksi pilkottuna
1 ½ kuppia tomusokeria

Sulata margariini ja siirappi kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää pilkottu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Lisää tomusokeri pienissä erissä koko ajan sekoittaen kunnes kuorrute on tasaista.

Kasta donitsit kuorrutteeseen. Käy katsomassa myös Instagram-tililtämme löytyvä  kuorrutusvideo. :)
Kuorruta pari donitsia kerrallaan ja koristele ne heti. Kuorrute alkaa jähmettyä nopeasti, joten sokerihelmien ja koristerakeiden lisäämisessä kannattaa olla nopea. Muista välillä sekoittaa kuorrutetta.












Viimeistele donitsit erilaisilla sokerihelmillä ja koristerakeilla. :)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti



Kakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto