tiistai 10. joulukuuta 2013

Piparkakkutalo ja poro


Katso tämän piparitalon kaavat täältä >>
Tänä vuonna halusimme tehdä piparitaloista valkoruskeita ja  perinteisellä tavalla koristeltuja. Piparitalojen tekoon ei välttämättä tarvitse paljoa koristelutarvikkeita. Tämä talo on leivottu omien kaavojen  avulla ja koristelussa on käytetty kirjoitustyllaa. Kirjoitustyllalla pursottaminen on helpompaa, kun liität tyllan adapteriin. Adapteri antaa tukea pienelle tyllalle. Pikeerilumi levitettiin palettiveitsellä.

Piparkakut koristeltiin jäähdytysritilän päällä. Ritilä on siitä kätevä, että sen korkein taso on selkeästi pöytää korkeammalla ja  koristelu on siksi helpompaa. Tasot voi kasata päällekkäin, jolloin valmiit piparkakut voivat kuivua rauhassa ja kuivattaminen vie vähemmän tilaa.

Kaavoihin ei ole sisällytetty ikkunoita tai ovia. Muista leikata ne! Piparkakkutalon tyyliä voi muutella tekemällä ikkunasta sydämen, tähden tai vaikkapa kukan.

Voit valmistaa pikeerin itse tai käyttää pikeerijauhetta.

Isoja taloja koristellessa kannattaa hahmotella koristepursotuksia etukäteen. Tässä luonnostelma, joka muuttui matkan varrella: seinien ikkunat jäivät pois jo paistovaiheessa ja lopulliseen versioon lumihiutaleita tuli vähemmän.


Leikkaa ikkunoihin sopivat lasit liivatelehdistä. Leikkaa liivatteista isommat, kuin ikkuna, jotta ne on helpompi liimata kiinni pikeerillä. Aloita pikeerikoristeiden pursottaminen. Mikäli jokin pursotus menee vinoon tai näyttää hassulta, voit kaapia pieleen menneet pursotukset pois veitsellä.

Jos haluat esimerkiksi etupäädyn molemmille puolille symmetriset koristelut, tee koristelu vaiheissa. Pursota ensin oven oikealla puolella oleva lumihiutale, sitten vasemmalla. Näin varmistat, että koristeista tulee samanlaisia ja molemmilla puolilla riittää tilaa pursotuksille.
Hauskan yksityiskohdan ikkunaan saat, kun pursotat keskelle ristikoristeen siten, että sen reunat eivät osu pipariin. Liimaa punainen sokerihelmi porolle nenäksi.Piparkakkutalon osat koristeltuina. Seinäpalojen yläreuna ei juurikaan näy katon reunan alta, joten pursotukset on keskitetty alareunaan. Liimaa piparipohja kiinni tarjoilualustaan pikeerillä. Anna koristeltujen piparkakkujen  kuivua seuraavaan päivään, jotta niitä on helpompi käsitellä.


Kokoa piparitalo pohjan päälle ja liimaa katto varovasti kiinni. Jos pikeeri on löysää ja kattopalat valuvat, anna niiden kuivua tuettuina hetken aikaa. Piirrä apuviivat ison tyllan ja ruskean elintarviketussin avulla katon pintaan.


Pursota katon koristepursotukset. Jos jostain pilkottaa tussinjälkiä, ne saa putsattua kostealla topsipuikolla. Levitä pikeeriä epätasaisesti talon ympärille lumeksi ja liimaa poro kiinni talon eteen.


Toinen versio

Toisessa versiossa etu- ja takapäätyjen pursotukset ovat yksinkertaisemmat ja etupäädyn ikkuna on kolmio ympyrän sijaan.


Kaunis katto on pursotettu käyttäen apuna jälleen isoa tyllaa ja tussia. Ympyrästä on piirretty vain reunat, jolloin pursotus on helpompi mitoittaa. Katto on viimeistelty roikkuvien pikeerilenkkien avulla. Seinien yksinkertainen koristelu näkyy viimeisestä kuvasta.

0 kommenttia:

Lähetä kommenttiKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto