tiistai 28. toukokuuta 2013

Pitsikoristeltu hääkakku


Tein muutama viikko sitten kolmikerroksisen kakun paikallislehden juttua varten. Halusin kakun olevan tietenkin vaaleanpunainen ja "kakkusankarimainen". Lisäksi halusin kokeilla pionien tekoa. Ihan täydellisiä niistä ei tullut, mutta harjoitukset jatkuvat! Tein kakusta vaaleanpunaisen, sillä en halunnut sen näyttävän liikaa hääkakulta. Tämän kakun voisi kuitenkin toteuttaa valkoisena tai tällaisen liukuvärjäyksen sijaan tasavärisenä vaaleanpunaisena. Brush Embroidery -tekniikalla tehdyt pitsikuviot näyttävät kauniilta valkoisissakin kakuissa, kuten tässä ja tässä.
 
Tässä hieman lähikuvaa pioneista. Tein ne sokerimassan ja koristelumassan sekoituksesta (n. 2/3 sokerimassaa ja loput koristelumassaa). Koristelumassa on sokerimassaan verrattuna joustavampaa ja siksi sokerimassaan sekoitettuna siitä saa kauniita kukkia, joissa on ohuet terälehdet. Pionit kokosin samaan tapaan kuin ruusut, mutta tein terälehtien reunoista epätasaisia. Kukat on aloitettu ruusun rullan sijaan pienestä sokerimassapallosta.

Syksyllä jatkuvilla kakkukursseilla on mahdollisuus harjoitella kukkien tekoa! Perinteisen kukkakurssin (ruusut, liljat ja kukkaset lehtineen) lisäksi järjestämme uudenlaisen kurssin, jolla valmistetaan hieman vaikeampia kukkia. Myös kuorrutuskurssi järjestetään. Lisäksi olen ideoinut jonkinlaista äiti/isä-lapsi-kurssia :) Ilmoittelen lisää kurssiaikatauluista kesän lopulla!

Hääkakkua varten tarvitset kolme erikokoista kakkua. Leivoin kakkupohjat Wiltonin 20cm:n ja 25cm:n vuokiin. Pienin kakku on leivottu 15cm:n irtopohjavuokaan. Halusin kakusta korkean ja näyttävän, joten täytin kakut reunavuokiin. Alimman kakun kumosin 35cm:n kakkualustan päälle ja kaksi ylempää välipohjien päälle. Katso tarkemmat ohjeet kerroskakun kokoamiseen täältä. Muista, että sinun tarvitsee laittaa kerroskakkuputket vain alimpaan ja keskimmäiseen kakkuun. Keskimmäiseen riittää kolme putkea, alimpaan kannattaa laittaa neljä. Mittaa putket tarkasti, jotta kakut asettuvat tasaisesti toistensa päälle!

Kun olet koonnut kakut päällekkäin, valmista pikeeri ja pursota pallotyllalla helminauha kakkujen alareunoihin. Voit käyttää myös esimerkiksi silikonista helminauhamuottia, mutta pikeerissä on se hyvä puoli, että mikäli kakkujen välit jäävät epätasaisiksi, voit täyttää ne pursotuksella.
Pursota kirjoitustyllalla kakun pintaan kukkakuvioita. Kukkien ei tarvitse olla samankokoisia, -näköisiä tai muutenkaan täydellisiä. Brush embroidery -tekniikassa lopputulos ratkaisee! Kostuta ohut sivellin vedessä ja pyyhi kuivaksi. Liian märällä siveltimellä ei saa nättiä jälkeä aikaan. Vedä siveltimellä pikeerikukan sisäreunoja keskiosaa kohti. 

Kukat kannattaa pursottaa yksitellen, sillä liian kuivunutta pikeerikukkaa on hankala käsitellä siveltimellä ilman, että koko pursotus hajoaa. Tarkastele kakkua välillä kauempaa, jotta näet, mihin kukkia voisi vielä lisätä. Itse liimailin kakun pintaan valkoisia sokerihelmiä. Kukkien keskiosat voi jättää tyhjiksi ja niihin voi liimata värikkäitä sokerihelmiä, esimerkiksi tähän kakkuun olisivat sopineet myös vaaleanpunaiset helmet. Pitsikuvioita voi korostaa valkoisella kimallepulverilla. Levitä kimalle kuivuneen pitsikuvion päälle isolla, pehmeällä siveltimellä.

4 kommenttia:

 1. Miten tällaisen saisi hankittua!?
  Ihana! <3

  Tekemättä itse siis, olen ihan tumpelo ja aikavajauksesta kärsivä morsian.. :D

  VastaaPoista
 2. Hmm.. ehkäpä viemällä kuvan leipomoon tai etsimällä omalta alueelta kakkubloggaajan? Me emme valitettavasti valmista kakkuja tilauksesta.

  VastaaPoista
 3. Kuvan kiikuttaminen leipomoon loistoidea!
  Tuota olisikin ollut vaikea selittää sanoin.. "Sellaisia pitsisiä kukkia siihen pintaan!" :)

  Mikä harmi ettette valmista tilauskakkuja! Kysyntää epäilemättä olisi.

  VastaaPoistaKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto