tiistai 21. toukokuuta 2013

Hääparikoriste sokerimassasta


Sain kunnian tehdä viime viikonloppuna häitään viettäneille Evelle ja Jerrylle hääkoristeen. Morsian- ja sulhaskoristeen lisäksi pari halusi mukaan myös tyttärensä Taikan. Kokosin kaikki koristeet kerroskakkutikkujen päälle, sillä ne kuljetettiin hääjuhlaan toiselle puolelle Suomea. Kakkutikut on upotettu styroksiin, joten helpon kuljettamisen lisäksi koristeet myös pysyvät tukevasti hääkakun päällä. Koristeiden teko kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät kuivua tarpeeksi.

 Morsian

Aloita morsiankoriste iskemällä kakkutikku styroksin läpi. Even puku oli merenneitomallinen, joten muotoilin sokerimassasta puvun siluetin. Sokerimassaan oli lisätty 1,5tl CMC:tä. Itselläni tällaisissa koristeissa tuppaa olemaan ongelmana koristeen lässähtäminen. Merenneitomallisessa puvussa korostuu tiimalasivartalo ja siksi halusin, että valmiissa koristeessa morsiamen vyötärö näyttäisi mahdollisimman sirolta.

Anna muotoillun sokerimassan kuivahtaa muutama tunti tai seuraavaan päivään (riippuen CMC:n määrästä). Kavenna sitten vyötäröä ja muotoile dekoltee sekä lantio pienellä terävällä veitsellä (esim. hedelmäveitsi). Sokerimassa kuivuu aina ensin ulkoapäin ja tässäkin koristeen sisus oli kuorta pehmeämpi, joten koristeen veistäminen oli helppoa. Päällystä koristeen yläosa ihonvärisellä sokerimassalla. Silota massa huolellisesti.

Liimaa valkoista sokerimassaa torson päälle. Even puvussa oli laskostettu yläosa. Tämä on helppo toteuttaa leikkauspyörän avulla. Lisää pieneen määrään ihonväristä sokerimassaa CMC:tä ja kauli se n. 3mm paksuksi nauhaksi. Liimaa nauha kakkutikun ympärille kaulaksi. Kaulan pitää olla tarpeeksi paksu ja kuivua mahdollisimman hyvin, sillä myöhemmin liitettävä pää painaa pehmeän kaulan helposti kasaan. 

Pyöritä sokerimassasta, johon on lisätty CMC:tä, pää. Paina päähän silmänkuopat pallopäisellä työvälineellä ja liimaa nenä paikoilleen. Silmänkuoppien ansiosta myöhemmin liimattavien silmien ei tarvitse olla superohuita. Paksumpi sokerimassapala on helpompi liimata kiinni kuoppiin.


Morsiuspuvun alaosa koostui röyhelöistä. Kauli sokerimassaa levyksi ja leikkaa siitä suorakulmion muotoisia paloja. Ohenna palojen toista pitkää sivua pallopäisellä muotoiluvälineellä muotoilutyynyä vasten. Muotoilutyynyn ansiosta massaa voi ohentaa reilusti, eikä se repeä,  sillä tyyny joustaa. Pyörittele sokerimassapaloista ruusukkeita. Ruusukkeiden ei tarvitse olla keskenään samankokoisia, eikä niiden tarvitse olla suorissa riveissä. Ruusukkeiden epätasainen sijoittelu ja koko tekevät alaosasta kauniimman. Liimaa koko alaosa täyteen ruusukkeita.Paina pää kiinni kerroskakkutikkuun, kun kaula on kuivunut. Sivele tikkuun elintarvikeliimaa ennen pään laittamista. Leikkaa tikun pää irti sivuleikkureilla. Liimaa valkoiset litistetyt sokerimassapallot silmänkuoppiin. Paina kourupäisellä muotoiluvälineellä hahmolle suu. Piirrä ripset, rajaukset ja silmät mustalla elintarviketussilla. Silmiin voi halutessaan lisätä tomuväreillä ja pienellä siveltimellä luomiväriä. 

Värjää sokerimassaa halutun väriseksi. Leikkaa kaulitusta massasta pyöreä pala ja liimaa se hahmon päähän. Hiukset ja kampaus on helpompi koota sokerimassalevyn päälle, sillä silloin kampaukseen ei jää vahingossakaan kaljuja kohtia. Lisää sokerimassan päälle hiussuortuvia ja nuttura. Pyörittele hiustenvärisestä massasta pieniä kiharoita ja liimaa ne nutturaan kiinni.Pyöritä ihonvärisestä massasta, johon on lisätty CMC:tä, käsivarret ja anna niiden kuivua hetki. Sivele valkoista kimallepulveria pukuun. Tee vaaleanpunaisesta sokerimassasta ruusut kaulimalla sitä levyksi ja rullaamalla suorakulmion muotoisia paloja rullalle. Liimaa ruusukimppu koristeeseen kiinni ja asettele käsivarret kimpun ympärille.

Sulhanen

Aloita sulhaskoriste muotoilemalla raakaversio kakkutikun päälle. Muotoile koristetta hedelmäveitsellä. Kaiverra housunpuntit ja lisää tarvittaessa massaa hartioihin. Tee ihonvärisestä massasta kaula ja anna sen kuivua. Muotoile ihonvärisestä massasta (jossa kuivumista nopeuttavaa CMC:tä) pää ja anna sen kuivua. Pyörittele mustasta massasta, johon on lisätty CMC:tä, kaksi palloa ja litistä ne kengän muotoisiksi. Anna kenkien kuivua.Päällystä koristeen alaosa mustalla kaulitulla massalla. Painele massa tasaisesti jalkojen ympärille. Päällystä myös koristeen yläosa mustalla massalla, mutta jätä eteen massaton kohta. Muotoile valkoisesta massasta paita, liivi ja solmio. Lisää sitten takkiin kaulukset. Tee takkiin yksityiskohtia lisäämällä napit liiviin ja takkiin, tekemällä pienet viillot taskuiksi ja mahdollisesti kuvioimalla liiviä muotoiluvälineillä. Kuivata mustat sokerimassasta pyöritellyt pitkulat ja liimaa ne käsivarsiksi. Muotoile ihonvärisestä massasta kämmenet ja liimaa ne kiinni.

Leikkaa kakkutikku sopivan mittaiseksi. Koska sulhaskoristeelle ei tehty hiuksia, tikku ei saa olla liian pitkä, jotta se ei puske päälaelta läpi. Pyöritä valkoisesta massasta silmät ja paina kourupäisellä muotoiluvälineellä suu. Tee yksityiskohdat mustalla elintarviketussilla. 

Lapsi 


Pienen Taika-tytön koriste on niin yksinkertainen, ettei sille tarvinnut tehdä raakaversiota. Iske tikku styroksin läpi ja muotoile valkoisesta massasta kartio. Paina kartio tikun läpi. Tee valkoisesta massasta jalat. Paina kourupäisellä muotoiluvälineellä kuviota mekkoon. Muotoile ihonvärisestä massasta pää (lapsikoristeelle ei välttämättä tarvitse tehdä kaulaa). Pyöritä vaaleanpunaisesta massasta vyö ja rusetti. Kiinnitä ne liimalla mekkoon. Pyöritä sitten ihonvärisestä massasta kädet ja liimaa ne kylkiin kiinni. Tee hiukset samaan tapaan kuin morsiamellekin.


Valmiit koristeet voi asetella kakun päälle miten haluaa: kasvokkain, vierekkäin..

0 kommenttia:

Lähetä kommenttiKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto