perjantai 25. toukokuuta 2012

Kakku ylioppilaalle!


Tein malliksi ylioppilaskakun ohjeineen. Kakku on helppo aloittelijankin tehdä, sillä koristelussa käytetään hyvin yksinkertaisia elementtejä ja muotteja, joilla koristeet on nopea valmistaa.

Ylioppilaskakkuja tehdessä on hyvä muistaa, että kakkuja kannattaa tehdä tarpeeksi monta. Koska kahvittelut kestävät yleensä koko päivän ja juhlapäivänä (juhlittiin sitten sisällä tai ulkona) on yleensä kuuma, kannattaa ennemmin tehdä useampi pieni kakku kuin muutama iso, jotta kakun voi aina vaihtaa tuoreeseen, eikä sitä tarvitse seisottaa kahvipöydässä pitkään.

Kuorrutuksen kanssa kannattaa nähdä hieman vaivaa, sillä huolella kuorrutettu ja eristetty kakku kestää paremman näköisenä leikattunakin, kuin nopeasti pursotettu kermakakku. Täytteessä olevat liivatteet pitävät huolta sitä, että täyte ei ala pursuta ulos heti kakun leikkaamisen alettua. Jos ruusujen teko ei luonnistu vielä kovin nopeasti, voi turvautua kukkasiin, joiden valmistus käy nopsaan muottien avulla. Koristeet kannattaa tehdä vähintään muutamaa päivää etukäteen, jotta ne ehtivät kuivua muotoonsa. Nämä lämpimät kesäpäivät pitkittävät sokerimassan kuivumista.

Kukka- ja lehtikoristeet
Värjää valkoista sokerimassaa (tai käytä valmiiksi värjättyjä massoja) vaaleanpunaiseksi pastaväreillä. Vain pieni määrä väriä riittää! Kauli massa silikonialustan päällä levyksi ja ota siitä erikokoisilla kukkamuoteilla kukkakuvioita. Ohenna kukkien reunoja pallopäisellä muotoiluvälineellä.


Jos koristeiden teko jää viimetippaan, vaivaa sokerimassan joukkoon CMC-kuivatusainetta (esim. kuvassa näkyvään massamäärään riittää n. 1/2 tl), joka edistää koristeiden kuivumista.


Taittele pala foliota nelinkerroin ja rutistele sitä. Aseta kukka folion päälle siten, että sen terälehtien reunat nousevat hieman. Näin kukkaset näyttävät aidommilta. Sivele kukkien päälle vähän valkoista kimallepulveria (varo laittamasta liikaa, jotta kukkien väri ei muutu) siveltimellä ja liimaa keskelle valkoisia sokerihelmiä elintarvikeliimalla.Värjää sokerimassaa vaaleanvihreäksi ja kauli siitä levy. Ota lehtimuotilla lehtikuvioita levystä ja laita ne kuivumaan rutistetun folion päälle samaan tapaan, kuin kukat. Sävytä lehtiä vihreällä kimallepulverilla ja käytä sävytyksessä pehmeää sutia, jotta väri levittyy nätisti.

Kakkupohja ja sen täyttäminen


Käsittele kakkuvuoka vuokaspraylla ja leikkaa vuoan pohjalle pohjan kokoinen leivinpaperiympyrä. Tässä kakussa käytin Wiltonin vuokasetin pienintä vuokaa ja leivon vuokaan 4:n munan kakkupohjan. Paista pohja kypsäksi. Pohjat kannattaa paistaa ainakin päivä ennen kakun täyttämistä, jotta ne ehtivät vetäytyä tarpeeksi tiiviiksi ja niiden käsittely on helpompaa.


Leikkaa pohja kolmeen osaan. Vuoraa käyttämäsi vuoka kelmulla ja aseta alin pohjakerros vuokaan. Kostuta maidolla (n. 3rkl per kerros) ja levitä pohjalle Lemon curd-sitruunatahnaa. Valkosuklaatäyte yhdistettynä mansikoihin ja sitruunatahnaan on hieman erilainen vaihtoehto ihan perinteiselle mansikkakakulle.

Valkosuklaatäyte
  • 2dl vispikermaa
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 Pandan valkosuklaalevy
  • 4 liivatetta 
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuusto siihen. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja anna suklaan jäähtyä. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita jäähtynyt suklaa kermatuorejuustoseokseen. Sekoita pehmeät liivatelehdet tilkkaan kiehuvaa vettä. Sekoita liivate täytteeseen sähkövatkaimella.

Kaada puolet täytteestä sitruunatahnan päälle. Pilko mansikoita ja laita ne suklaatäytteen päälle. Kippaa keskikerros  mansikoiden päälle, kostuta se, lisää tahna, täyte ja mansikat. Kostuta myös viimeinen kerros ja laita se mansikoiden päälle. Peitä kakku kelmulla ja laita se jääkaappiin. Jos kakkusi on korkeampi kuin vuoka, laita sen päälle esimerkiksi leikkuulauta ja paino, jotta pohjasta tulee tasainen. Anna täytteen hyytyä yön yli.

Kuorrutus ja koristelu
Kumoa kakku kakkupahville tai lautaselle. Tässä vaiheessa kakku tulee kuorruttaa joko esimerkiksi kermavaahdolla tai sokerikreemillä. Tämä takaa sen, että kakussa oleva kosteus ei pääse pilaaamaan kaunista massapintaa. Kosteuseristeen lisäksi kreemi tai vaahto tasottaa kakun pintaa, jolloin päälle kaulittu kuorrute on sileämpi. Kolmanneksi eristyskuorrute antaa kaulitulle massalle hyvän tarttumapinnan.

Itse käytän aina sokerikreemiä, koska se jähmettyy jääkaapissa ja siten helpottaa kakun käsittelyä. Sokerikreemin valmistus on hyvin helppoa ja sen levittäminen kakun pintaan käy leikiten kuumaan veteen kastetun palettiveitsen avulla. Sokerikreemi koostuu tomusokerista ja leivontamargariinista, suhteessa 50/50. Tähän kakkuun käytin 200g leivontamargariinia, jonka pehmitin mikrossa. Sekoita pehmeän leivontamargariinin sekaan tomusokeri vähitellen yleiskoneen avulla. Jätä sitten kone sekoittamaan kreemiä muutamaksi minuutiksi täydellä teholla. Näin kreemistä tulee kuohkeaa ja sitä on helpompi levittää. Laita kreemillä kuorrutettu kakku jääkaappiin jähmettymään.

Kauli sokerimassa (marsipaani tai vaahtokarkin makuinen kaulintamassakin käy) levyksi silikonialustan päällä. Käytin tähän kakkuun 500g massaa. Massaa on hyvä olla reilusti, jotta levystä ei tule liian ohutta (massa kuivuu ja halkeilee silloin helposti) ja jotta kakku on helpompi kuorruttaa. Kippaa massalevy kakun päälle.
Silottele massalevy kakun pintaan kämmenellä. Ole tarkka reunojen kanssa; mahdolliset rypyt voit suoristaa ujuttamalla sormet massalevyn alle, kuten viimeisessä kuvassa.
Silota reunat joka puolelta ja leikkaa veitsellä ylimääräiset massat pois.
Kauli mustasta massasta levy ja leikkaa siitä veitsellä sopivan paksu nauha. Kiepauta nauha kakun alareunan ympärille. Pehmeä massa tarttuu yleensä helposti kakkuun, mutta jos ei, sen pysymistä voi avustaa levittämällä siveltimellä vähän vettä kakun alareunaan. Tee koristeeksi rusetti rusettimuotilla tai vapaalla kädellä.
Asettele kuivuneet kukkaset ja yo-lakki kakun päälle haluamallasi tavalla. Viimeistele sokerihelmillä. Ne saa pysymään paremmin, kun niille painaa pienet kolot massan pintaan.


Vaaleanpunaiset kukkaset ovat oiva valinta tytön juhliin, mutta kakusta saa poikamaisemman, kun jättää rusetin pois ja tekee kukista valkoisia. Valkoiset kukat voi sävyttää terälehden päistä ja keskiosasta vihreällä tai keltaisellä kimallevärillä. Kuorrutusmassankin voi värjätä vaaleansiniseksi tai -keltaiseksi :)

0 kommenttia:

Lähetä kommenttiKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto