torstai 2. kesäkuuta 2011

UKK: Muffinssit - Paistaminen ja vuoat


 Muffinssien leipominen on helppoa ja nopeaa. Värikkäillä vuoilla, koristerakeilla ja sokerihelmillä sekä väreihin sopivalla kuorrutteella muffinsseista saa näyttävän osan kattausta. Tässä UKK eli usein kysytyt kysymykset liittyen muffinsseihin :)

Miksi muffinssini leviävät vuoissaan muodottomiksi?

Muffinsseja paistaessa kannattaa käyttää muffinssipeltiä. Muffinssipelti tukee paperivuokia, eikä anna taikinan paisua väärään suuntaan eli sivuille. Muffinssipellin reunat pitävät huolen siitä, että muffinssi leviää juuri oikeaan suuntaan - ylöspäin.

Muista myös olla huolellinen taikinan annostelussa! Monet reseptit on mitoitettu 12:lle muffinssille. Tosiasiassa taikinasta saattaa tulla suurempi, kuin mitä ohje sanoo. Muffinssivuoat tulee täyttää noin puolilleen, jotta muffinsseille jää riittävästä kohoamisvaraa. Taikinan annostelu on helppoa pursotuspussilla. Laita tyllattoman pursotuspussin päähän pieni pussinsulkija ja aseta pussi pursotuspussipidikkeeseen. Lado taikinat pussiin ja sulje pussi pussinsulkijalla. Jos pursotettuasi taikinaa vuokiin huomaat, että taikinaa on jäänyt hieman yli, älä ala lisäilemään taikinaa vuokiin. Ylimääräisen taikinan voi pursottaa vuokaan tai vuokiin riippuen taikinan määrästä ja ylimääräiset muffinssit voi paistaa ilman muffinssipeltiä samaan aikaan muffinssipellillä olevien muffinssien kanssa. Tässä kohtaa voi hyötykäyttää vuokapakettien viimeiset vuoat! :)

Jos uunissasi on kiertoilmatoiminto, ylimääräiset taikinat voi pursottaa minimuffinssipellille laitettuihin minivuokiin ja paistaa samanaikaisesti tavallisten muffinssien kanssa. Huomioi minimuffinssien lyhyempi paistoaika!

Miksi muffinssit nousevat liikaa? .. Ja sitten keskiosa uppoaa?

Tässäkin ongelmassa ytimenä on taikinan annostelu. Lisäksi kannattaa tarkistaa, ettei taikinassa ole käytetty liikaa leivinjauhetta tai ruokasoodaa. Uunin ovea ei kannata avata, ennen kuin muffinssit ovat pinnaltaan hieman ruskeita ja kiinteän näköisiä. Liian aikaisin (kohoamisvaiheessa) avattu uuninovi saattaa vaikuttaa tähän ilmiöön.

Miksi muffinssit ovat päältä kovahkoja ja ruskeita mutta sisältä raakoja?

Muffinssien paistoon pätee samanlaiset säännöt kuin kakkujenkin paistamiseen. Liian korkea paistolämpötila ja liian korkealle tasolle laitetut muffinssit palavat helposti päältä, mutta eivät paistu sisältä. Laita muffinssit keskitasolle tai hieman alemmaksi ja paista suunnilleen 180 asteessa. Kun muffinssit ovat lopettaneet kohoamisensa ja näyttävät kypsiltä, tarkista kypsyys kakkutesterillä tai hammastikulla. Muruton tikku osoittaa, että muffinssit ovat myös sisältä kypsiä.

Jos muffinssit eivät tahdo paistua sisältä, siirrä peltiä alemmalle tasolle ja peitä pelti foliolla. Näin muffinssin päällinen ei tummu enempää. Lisää paistoaikaa aina n. kolmella minuutilla kerrallaan (tarkista kypsyys aina välissä) kunnes muffinssit ovat kypsiä.


Miksi paistetut muffinssit irtoavat vuoistaan?

Vuokien irtoamiseen voi olla montakin syytä. Jos taikinaan on käytetty paljon voita tai margariinia, tämä saattaa edesauttaa muffinssien irtoamista. Kun kokeilen uusia reseptejä ja huomaan, että niissä on käytetty paljon rasvaa, vähennän automaattisesti rasvan määrää 25-50g (12:n muffinssin reseptissä). Vielä kertaakaan tämä ei ole vaikuttanut muffinssin makuun negatiivisella tavalla.


Vuokien laatu vaikuttaa irtoamiseen. Mitä pehmeämpää materiaalia paperivuoka on, sitä helpommin se irtoaa muffinssin reunasta. Jos käytät liian matalia vuokia, taikinaa tulee helposti annosteltua liikaa. Panosta siis laadukkaisiin vuokiin! Esimerkiksi Kalasformin, PME:n, Städterin ja Vestli Housen vuoat ovat sopivan korkuisia ja laadukkaita.

Ole tarkkana, että muffinssipeltisi on puhdas ja kuiva. Mikäli pohjalle on jäänyt vettä, se paistaessa muuttuu vesihöyryksi ja höyry saattaa irroittaa muffinssit vuoista. Jos pohja ja reunat ovat likaisia, muffinsivuoka saattaa jäädä kiinni peltiin ja muffinssi irtoaa ennemmin kuin vuoka.

Kun olet paistanut muffinssit pellillään, ota ne uunista ja aseta pelti esimerkiksi ritilän päälle. Anna muffinssien jäähtyä rauhassa muffinssipellillä. Muffinssipeltiä ei tässä kohtaa saa peittää - muffinsseista nouseva kuumuus höyrystyy ja kun höyry ei pääse liikkumaan kuvun alla, se irroittaa vuoat muffinsseista. Nosta muffinssit pois pelliltä vasta, kun ne ovat täysin jäähtyneet. 

Miksi muffinssivuokien kuvio tai väri ei näy valmiissa muffinsseissa?Kuten aiemmin mainitsin, liian rasvainen taikina vaikuttaa vuokien irtoamiseen. Rasva vaikuttaa myös muffinssivuoan kuvioiden pysymiseen. Useimmat kuvioidut vuoat ovat rasvankestävää paperia, mutta sekään ei välttämättä auta, jos taikinassa on ihan liikaa rasvaa tai öljyä.

Valitessasi sopivaa taikinaa vuokiisi tai toisin päin, ota huomioon, että tummat taikinat saattavat näkyä vaaleasta vuoasta läpi. Kun paperi on tarpeeksi paksua, voi vuoissa paistaa huoletta vaikkapa suklaista taikinaa.

Vasemmalla näkyvät muffinssit ovat suklaamuffinsseja ja taikina on lähes mutakakkumainen eli todella tumma päälliosaa lukuunottamatta. Pinkit PME:n vuoat ovat suht vaaleita, mutta paistetut muffinssit eivät kuitenkaan ole värjänneet vuokia vaan pinkki väri näkyy kauniisti.

Jos olet epävarma lopputuloksesta, valitse mahdollisimman vaalea taikina. Ota huomioon myös se, että marjasattumat kuten mustikka saattavat näkyä vuokien läpi.

6 kommenttia:

 1. Kiitos kivasta tietopaketista, tämä ratkaisikin monta ongelmaa jotka ovat minua mietityttäneet :)

  VastaaPoista
 2. Ihania noi vaaleanpuna-valkopilkulliset cupcakes! Tekis mieli itekin kokeilla tässä lähiaikoina

  VastaaPoista
 3. Olisiko jotain niksiä siihen miten voi estää sen lässähtämisen? Jos ei omista sellaista isoa muffinssipeltiä. Mieleni tekisi semmoinen ostaa mutten ole vielä saanut aikaseksi

  VastaaPoista
 4. Paljon kivoja vinkkejä ja muutenkit kivat sivut :) voiko sokerimassa kuvioinnit esim. Angry birdsit tehdä pvä tai kahta aikaisemmin ennen kuin laittaa muffinssien päälle?

  VastaaPoista
 5. Hei,

  Kaikki sokerimassa/marsipaanikoristeet voi tehdä vaikka viikkoja aiemmin. Paksut koristeet tietenkin ehtivät kuivahtaa sen verran, että niitä voi olla hankala syödä. Koristeet voi laittaa kuorrutteen päälle päivää aikaisemmin, kunhan kuorrute on esimerkiksi tuorejuustosta, voista ja tomusokerista tehty, jolloin sokerimassa ei ala sulaa samalla tavalla, kuin kermavaahdon päällä.

  VastaaPoistaKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto