perjantai 29. huhtikuuta 2011

SirkustelttakakkuHauska sirkuskakku on yllättävän yksinkertainen tehdä. Jos pistät vipinää kinttuihin, ehdit tekemään tämän kakun vielä täksi vapuksi! Pitkän kuivumisajan vaatii ainoastaan katto, mutta jos teet kakun lyhyellä aikataululla, voit korvata onton katon kartion muotoon veistetyllä kakulla, jonka voi koristella samalla tavalla, kuin alkuperäisen kakun.

Aloita askartelemalla katolle kuivatusalusta. Mitoita kuivatusalusta ja katto kakun koon mukaan - tämä kakku on halkaisijaltaan 20cm, joten katon on hyvä olla 5cm leveämpi. Leikkaa siis pahvista 25cm:n kokoinen ympyrä ja leikkaa halkio reunasta keskelle. Teippaa pahvi kartion muotoon. Kartiosta ei kannata tehdä liian suippoa, jotta katto istuu sopivasti valmiin kakun päälle. Leikkaa samankokoinen leivinpaperipala ja aseta se pahvikartion päälle. Laita kartio esimerkiksi vuoan tai muun astian päälle.

Kauli valkoista sokerimassaa tai vaahtokarkkimassaa levyksi ja leikkaa siitä 25cm:n kokoinen ympyrä. Leikkaa tällekin ympyrälle säde kuten leivinpaperille ja pahville. Laita sokerimassaympyrä kartioon ja paina sauma kiinni. Leikkaa ylimääräinen sokerimassa saksilla pois.

Kauli keltaista massaa levyksi ja ota röyhelömuotilla siitä röyhelöä. Leikkaa röyhelörinkula kahtia ja ohenna reunoja pallopäisellä työvälineellä. Liimaa keltaiset röyhelöt nurjalle puolelle elintarvikeliimalla. 
Anna katon kuivua muutama päivä. Käännä pahvikartio ylösalaisin ja nosta katto sen päälle. Kauli punaista sokerimassaa levyksi ja leikkaa siitä raitoja, jotka liimaat katon pintaan. Viimeistele katto punaisella nyörillä, joka peittää keltaisten röyhelöiden jättämät rajat. Liimaa valkoisiin osiin tähtimuotilla otettuja punaisia tähtiä ja liimaa kartion huippuun punainen sokerimassapallo.

Pelle-koristeLisää valkoiseen sokerimassaan hieman CMC-ainetta. Muotoile massasta päärynä, kuten ensimmäisessä kuvassa. Tee valkoisesta massasta käsivarret ja mustasta tossut. Sivele elintarvikeliimaa päärynän päähän ja iske siihen cocktailtikku. Värjää valkoista massaa ihonvärisellä pastavärillä ja lisää massaan CMC:tä. Pyöritä massasta sopivan kokoinen pallo ja aseta se tikun päälle.


Muotoile samasta ihonvärisestä massasta myös kädet. Pyöritä punaisesta massasta punaista pitkulaa ja tee siitä raitakuvio pellen asuun. Ota tähtimuoteilla tähtikuvioita turkoosista massasta ja liimaa niitä pelleen. Tee oranssista massasta pellelle tukka. Kauli oranssia massaa pieneksi levyksi ja leikkaa siitä neliön muotoinen osa. Viillä reunoille viiltoja veitsellä ja liimaa neliö pellen pään päälle. Taivuta hiusten latvoja hieman ylöspäin. Liimaa kasvoihin punainen nenä. Muotoile massasta kartionmuotoinen juhlahattu ja liimaa hattuun turkoosi tähti. Liimaa kasvoihin valkoiset silmät ja suu. Odota hetki, että massa ehtii kuivata ja piirrä sitten suu ja silmät mustalla elintarviketussilla.

Norsut


Leikkaa harmaasta sokerimassasta kaulitusta levystä elefantin muotoisia paloja. Itse tein nämä vapaalla kädellä, mutta yhteneväisen lopputuloksen aikaansaamiseksi voi käyttää esim. tätä mallia. (kuvaa voi suurentaa vaikkapa Wordissa) Tee samasta harmaasta massasta korvat elenfanteille. Koristele fantit "karnevaalivöillä" ja sokerihelmillä. Hännät norsuille tehdään vasta kun ne liimataan kakun reunaan kiinni, jotta hennot hännät eivät katkea!

Norsut voi korvata muillakin sirkuseläimillä, esim. leijonilla, kirahveilla, apinoilla.. Tee vaikkapa kokonainen sarja erilaisia eläimiä!

Kakun kuorrutus
Kumoa kakku ison (30cm) alustan tai lautasen takareunaan, jotta pellelle jää tilaa. Sivele kakun pinta sokerikreemillä. Kauli punaista ja valkoista massaa levyiksi ja leikkaa niistä samanlevyisiä nauhoja. Asettele nauhat kakun pintaan vierekkäin, varo ettei niiden väliin jää tyhjää tilaa, sitä on hankala lopuksi korjata. Jätä nauhojen päät pitkiksi varsinkin kakun päältä, jotta nauhat eivät valu pois kakun reunasta.

Jatka nauhojen lisäämistä kunnes vain kakun etureuna on paljaana. Leikkaa mustasta sokerimassalevystä teltan oviaukko kuvan mukaisesti ja paina se kevyesti kiinni kakun reunaan. Vinkki: Oviaukon ja reunanauhojen painaminen kakunreunaan tasaisesti sujuu kätevästi kakkutasoittimella! Aseta muutama nauha vierekkäin ja kauli ne toisiinsa kiinni (kolmas kuva). Leikkaa isosta nauhasta kolmionmallinen pala ja asettele se kiinni oviaukon reunoille verhoksi.

Liimaa norsut kakun ympärille ja muotoile niille harmaasta massasta hännät. Aseta lopuksi katto kakun päälle. Mikäli katto ei ole täysin kuivunut, se ei haittaa sillä hetki jääkaapissa kovettaa katon. 

Hauskaa Vappua! :)

2 kommenttia:Kakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto