tiistai 30. marraskuuta 2010

Pitsikuvioitu piparkakkutalo

Katso tämän piparitalon kaavat täältä >>
Mauno Muffinssi sai oman piparkakkukotinsa. Kakkusankarityyliin talosta tuli vaaleanpunasävyinen ja hurjan söötti! :)

Halusin kokeilla muutamaakin tekniikkaa tässä piparkakkutalossa. Tavallisesti kokoan talot sulalla sokerilla, mutta en pidä sen jättämästä ruskeasta jäljestä, joka puskee pikeerinkin läpi värjäten sen likaisen väriseksi. Kokeilin pelkällä pikeerillä kiinnittämistä, ja se onnistui oikein mainiosti! Kannattaa huomioida, että pikeerillä kiinnittäminen vaatii pidemman kuivumisajan, kuin sula sokeri. Mutta on se kyllä vaivan arvoista.

Katon pursotin ruusutyllalla ja päätyjen rusetit painoin taikinaan jo ennen paistoa ornamenttimuotilla. Kun koristelin päätyjä pikeerillä, tein sen niin vauhdikkaasti että ruseteista tuli hieman erilaiset. Toisaalta itse olen kyllä sitä mieltä, että piparkakkutaloissa jos missä saa näkyä käsityön jälki, eikä pienet eroavaisuudet ja "epätäydellisyydet" haittaa.Leivoin kaupan valmiista piparitaikinasta Piparkakkutalomuottisetillä piparitalon osat eli kaksi kattopalaa, kaksi seinää, kaksi päätyä, oven ja savupiipun osat. Käytin valmista taikinaa, sillä kokemuksieni perusteella se on kestävämpää kuin itse tehty. Talon osiin ja hahmoihin kului 1kg taikinaa, piparipihaan n. 750g. Painoin päätypaloihin ennen paistoa ornamenttimuottien rusettikuviolla rusetinmuotoiset painaumat. Muista tehdä oviaukko ja ovi toiseen päätyyn! Sydänikkunat tein sydänmuoteilla. Kuvassa näkyvien osien lisäksi tein savupiipun osat ja kaksi kattopalaa.

Piparkakkutalon alustasta kannattaa tehdä niin iso, kuin uunipellille mahtuu. Näin pihamaasta ei tule liian ahdas :)


Koristele osat pikeerillä. Mitä löysempää pikeeri on, sitä helpommin esimerkiksi yllä nähtävät pitsireunat sotkeentuvat toisiinsa. Tee osiin ensin reunaviivat, anna niiden hetki kuivahtaa ja tee sitten vasta pitsikuvio. Käytin näissä koristeluissa kirjoitustyllaa. Älä kajoa kattopaloihin vielä tässä vaiheessa, ne on helpompi koristella vasta kun ne ovat paikallaan.

Sillä välin, kun koristellut osat kuivuvat, tee piparitalolle asukkaat, kuuset yms. pienet osat.

Ajan säästämiseksi ja kauniimman lopputuloksen saamiseksi koristelin hahmot sokerimassalla. Muffinssimuotti on tehty Cookie Cutter Crafting Kitillä. Joulukuusi sai valkoisen lumipeitteen ja hauskat jouluvalot sokerihelmistä. Kiinnitin sokerimassalevyt ja sokerihelmet elintarvikeliimalla. Vinkki: Vastaavia jouluvaloja voit laittaa myös itse piparkakkutaloon!Vinkki: Joulusetistä löydät hauskoja asukkaita ja muuta piparkakkupihan täytettä. Myös muut joulumuotit sopivat asukeiksi :)


Valmista pikeeri ja laita se pursotuspussiin, jossa on pallotylla. Näin saat siistiä pursotusjälkeä. Valitse sopiva paikka piparkakkualustalta talollesi. Muista jättää tarpeeksi tilaa kuusille ja hahmoille!

Aloita liimaaminen päätypalasta. Pursota alustaan viiva pikeeriä ja aseta päätypala sen päälle. Tue pala esimerkiksi juomalaseilla. Liimaa samaan tyyliin toinen seinä.
Vinkki: Mukit ovat hyviä tukirakenteita seiniä kiinnittäessä, sillä niiden korvat osuvat juuri sopivasti seinien ikkunoihin!

Kun kiinnität talon kulmia, pursota pikeeriä niin sisä- kuin ulkopuolelle parhaan mahdollisen kiinnittymisen ja ulkonäön takaamiseksi!

Ole tarkkana siitä, miten päin liität seinät ja päätypalat. Tee kuvan osoittamalla tavalla, eli siten että päätypala on kahden seinän välissä. Jos liität palat yhteen toisin päin, kattopalat jäävät liian pieniksi eikä talo näytä sopusuhtaiselta!

Kiinnitä katot pursottamalla kattoa vasten tuleviin pintoihin pikeeriä ja painamalla katot tarkasti, mutta hellästi kiinni pikeeriin. Mikäli katot eivät pysy itsestään kiinni, tue ne juomalaseilla. Pursota katonharjaan valkoinen sauma saadaksesi viimeistellyn lopputuloksen.
Valmista pikeeri ja värjää se esimerkiksi vaaleanpunaiseksi pastavärillä. Myös muut hempeät värit, kuten vaaleansininen ja vaaleanliila sopivat katon väriksi. Ole varovainen annostelun kanssa, väriä on helpompi lisätä kuin poistaa!

Kauho värjätty pikeeri purostuspussiin, jossa on suora ruusutylla. Pursota tyllalla aaltomaista liikettä siten, että tyllan kapea pää osoittaa alaspäin. Jatka pursottamista rivi kerrallaan siten, että seuraava rivi on hieman alemman rivin päällä.

Liimaa savupiipun palat yhteen pikeerillä ja anna kuivahtaa hetki.Paina hieman kuivahtanut savupiippu kattoon ja pursota ruusutyllalla samantapaista kuviota myös savupiippuun, jotta sen rajat peittyvät oikean puoleisen kuvan osoittamalla tavalla.

Lopuksi liimaa valkoisella pikeerillä hahmot ja kuusi talon pihamaalle ja pölläytä tomusokeria lumisateeksi piparkakkualustalle ja talon katolle.
Vinkki: Voit laittaa valkoista tai värillistä hattaraa savupiippuun savuksi :)

6 kommenttia:

 1. aivan ihana. sie pikeerillä kasaat... mie tappelin kuuman sokerin kanssa äsken ja... siitä se hermojen menetys sitte alko :D. Todella kaunis luomus.

  VastaaPoista
 2. Ihana!
  Miä kyllä vannon sen kuuman sokerin nimeen. Kaikki pysyy kasassa kertaheitolla, eikä tukia tarvita.

  VastaaPoista
 3. Hieno on! Mä oon tehnyt molemmilla tavoilla, jos aikaa on, niin kyllä tuo pikeeri on parempi just sen sokerin värjäytymisen vuoksi. Niin ja ei-palaneiden sormien ;)

  VastaaPoista
 4. Piparitalon osien kiinnitys jakaa ihmiset selkeästi kahteen joukkueeseen :) Itse en ole ollenkaan kärsivällinen tällaisissa asioissa, sokerilla liimaamiseen palaa käämit juuri värjäytymisen ja niiden palaneiden sormien takia ;)

  VastaaPoista
 5. Kaunis mökki <3 Isomaltoosilla (kondiittorin sokeri) kiinnitettynä tulee väritön "liimaus". Kannattaa kokeilla sitä.

  VastaaPoistaKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto