lauantai 11. syyskuuta 2010

Suklaalla kuorruttaminen

 Auringonkukat on tehty sokerimassasta Gerberamuotilla, katso ohje tästä. Lehdet on tehty Candy Meltseillä ja kakun pinnalle on ripoteltu kultasia sokerihelmiä.

Ensimmäisenä tutoriaalikisassa toteutetaan suklaakuorrutus. Tutoriaalin ehdottaja halusi tietää, miten kuorrutus onnistuu ilman, että koko keittiö on suklaassa kakkua lukuunottamatta :) Tässä yksi ohje, tyylejä on varmasti monia. Kuorrute on mitoitettu halkaisijaltaan 20cm:n kokoiselle kakulle, mutta koska ohje on reilu, uskaltaa tällä määrällä kuorruttaa 22cm:n tai matalan 24cm:n kokoisen kakun.


Suklaakuorrutus
halkaisijaltaan 20cm:n kokoiselle kakulle

  • 400g suklaata
  • 3dl kuohukermaa
  • 1,5rkl auringonkukkaöljyä


Sulata suklaa vesihauteessa. Kaada kerma kattilaan ja lämmitä kiehumispisteeseen. Älä keitä kermaa. Kaada sula suklaa isoon kulhoon.


Kaada suklaan päälle kuuma kerma. Lisää joukkoon auringonkukkaöljy. Öljy tekee kuorrutteesta kiiltävän. Sekoita tasaiseksi. Itse hulautin seoksesta tasaista sähkövatkaimella. Varo vatkaamasta liikaa! Liiallinen vatkaus aiheuttaa ilmakuplia, jotka näkyvät valmiissa kuorrutteessa. Laita seos jääkaappiin jähmettymään. Seoksen jähmettyminen levityskelpoiseksi riippuu sen määrästä. Tämä määrä oli jääkaapin nollatilassa reilut kaksi tuntia. On tärkeää, että seos ei ole liian lirua, jotta suklaa jää kakun pinnalle. Liian paksu suklaaseos taas on vaikeaa levittää jättämättä levitysjälkiä.

Kun seos jähmettyy kylmässä, leikkaa kakkupahvista kakun kokoinen ympyrä. Aseta ympyrä kakun alle ja kippaa ympäri. Kakun kokoinen pahvi mahdollistaa sen, että suklaat valuvat ohi, eivätkä jää lainehtimaan kakkupahvin päälle. Kakku on myöhemmin helppo siirtää tarjoilualustalle tai toisen pahvin päälle (kuljetusta varten) isojen lastojen avulla.Tällä tyylillä suklaat eivät karkaa keittiön pöydille ja seinille. Aseta pahvin päällä oleva kakku ritilälle ja nosta ritilä esimerkiksi ison kakkuvuoan tai uunivuoan päälle. Ylimääräinen kuorrute valuu vuoan pohjalle!

Kaada kaikki suklaa kakun päälle nopeasti, sillä suklaaseos alkaa jähmettyä osuessaan kylmän kakun pintaan. Kaadettuasi koko seoksen, levitä sitä päältä kulmapalettiveitsellä. Kulmapalettiveitsen kulma antaa "tukevamman otteen kakkuun". Sivuista ei tarvitse välittää, sillä suklaa valuu niille levitettyäsi päällä olevaa suklaaseosta. Kun suklaa on siististi kakun päällä, lopeta levitys. Jähmettyessään suklaa paksunee ja liiallinen "fiksailu" palettiveitsellä saattaa jättää jälkensä kakun pintaan. 

Siirrä kakku ritilöineen ja alusvuokineen jääkaappiin jähmettymään. Mikäli vuoka ei mahdu jääkaappiin, laita ritilän alle leivinpaperia, jotta hyllyt eivät sotkeennu. Siirrä kakku n. tunnin päästä pois ritilältä tarjoilualustalle. Jähmettynyt seos ei sotke siirrettäessä. :)

1 kommentti:Kakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto