keskiviikko 11. elokuuta 2010

Hääkakkujen kokoaminen telineeseenSain keväällä kunniatehtäväkseni valmistaa kakut erään hääparin juhlaan. Sain mallikuvan kakusta, jollaisen he halusivat ja päädyin hankkimaan Städteriltä nelikerroksisen hääkakkutelineen. Kakuista haluttiin täysin valkoiset ja tyylikkäät, joten mitään ylimääräisiä hörselökoristuksia en ryhtynyt näpertämään. Näiden neljän kakun lisäksi tein kolme halkaisijaltaan 25cm:n kokoista "irtokakkua" (kuvassa taka-alalla) ja pienen maidottoman kakun. Seitsemän kakkua kuorrutin sokerimassalla, sillä se on valmiiksi kirkkaanvalkoista ja nopeuttaa siis ratkaisevasti kakun kuorrutusta. Sokerimassan hyviin puoliin kuuluu myös se, että pinta pysyy kauniin näköisenä pidempään kuumuudesta ja jääkaapin kosteudesta huolimatta.

Kakkujen kuorrutus ja telineen kokoaminen aiheuttivat aluksi hieman päänvaivaa. Tein kakut kotona ja kuljetin ne juhlapaikalle, joka oli onneksi vain muutaman kilometrin päässä. Kokosin telineen hääpaikalla, sillä en uskaltanut ottaa riskiä ja kuljettaa (tai antaa muille kuljetusvastuuta) koottua telinettä. Tässä muutama kikka, jonka avulla telineen käyttö sujuu sulavasti.

Kun valitset kakkuvuokia, ota mahdollisimman korkeareunaiset, sillä ne ovat näyttävimmät! Lisäksi ole tarkkana kokojen kanssa. Nelikerroksisen telineen alustojen halkaisijat ovat 20, 25, 30 ja 35cm. Valitsin vuoat, jotka ovat aina 5cm alustaansa pienemmät. Tismalleen samankokoisilla vuoilla kakut saattaisivat romahtaa laitojen yli, sillä kakun halkaisijahan kasvaa kreemin ja kuorrutuksen takia pakostakin.

Kuorrutus


Kakku sisälsi vadelmamoussea, joka hyytyi kiinteäksi kakun ollessa koottuna vuokaan. Alin kakkualusta on jalallinen, eli sen päälle on helpoin kumota, kreemittää ja kuorruttaa kakku. Ennen kreemin laittoa porasin reiän kakun keskelle telineen mukana tulevan muotin avulla. Reikä kannattaa ehdottomasti tehdä ennen kuorrutusta, jotta siitä saa mahdollisimman siistin. Kun olet kreemittänyt kakun pinnan, kauli sokerimassasta sopivan kokoinen levy ja aseta se kakun päälle. Mitään erillistä reikää ei tarvitse tehdä, riittää että teet sokerimassan päälle pienet viillot kakun keskikohtaan, eli massan alla olevan reiän päälle.

Alustojen pohjat ovat epätasaiset, jotta ne tukisivat kakkujen väleissä olevia putkia.

Vasemman puoleisen kuvan kakkualusta on epätasainen. Kun tarkkaan katsoo, alusta lepää uunivuoan päällä. Epätasainen alusta pyörisi pöydällä ja kuorrutus olisi mahdotonta. Käytä uuni- tai kakkuvuokia kahden keskimmäisen kakun apuna.

Isoimpien kakkujen kuorrutus onnistuu helpoiten, kun sokerimassat kaulii isolla kaulimella kahden vierekkäisen alustan päällä. Isolla kaulimella saa tasaista jälkeä ja kaksi alustaa mahdollistaa suurten sokerimassalevyjen kaulinnan.


Ylimpään kakkuun ei tarvitse tehdä kaikkien kerroksien läpi menevää reikää. Ylimmässä kerroksessa on alimman kerroksen tapaan ruuvi, joka pitää telineen putket kireänä. Paina vasemman kuvan tapaan ylimmän kerroksen alusta+putki+ruuvi-yhdistelmällä keskikohdan kuva kakkuun. Koverra lusikalla pieni kuoppa keskelle kakkua ja paina alusta+putki+ruuvi-yhdistelmä kakun päälle. Käännä kakku telineineen oikeinpäin ja laita se korkeaan astiaan, esimerkiksi maljakkoon lepäämään. Alla olevassa kuvassa on käytetty viinipullon viilentäjää.


Kreemitä ja kuorruta kakku tavalliseen tapaan. Tässä kohtaa sinulla pitäisi olla kaikki kakut kuorrutettuina ja kolmessa kakussa reiät päällä.

Kokoaminen

Seuraavat kuvat on otettu hääjuhlien jälkeen, sillä juhlapaikalla oli liian kiire työvaiheiden kuvaamiseen. Lisäksi nämä kuvat ovat mielestäni selkeämpiä, kuin kakkujen kanssa otetut kuvat.


 Kun ensimmäinen kakku on kuorrutettu ja siihen on tehty reikä, työnnä putki reiästä ja kiinnitä se pohjan alle tulevalla ruuvilla. Muista kiristää ruuvi tiukalle! Laita toiseksi isoimman kakun reiästä putki ja aseta alusta alimman putken päälle. Kiristä ruuvi.


Telineessä on tällä hetkellä kiinni siis kaksi kakkua. Toisiksi pienin kakku laitetaan telineeseen kiinni samaan aikaan pienimmän kanssa - tässä kohtaa tarvitaan siis apukäsiä, sillä kakkujen kannattelu yhdellä kädellä reunasta kiinni pitäen ei ole helppoa ;). Aseta toisiksi pienin kakku toisen putken päälle ja laita samanaikaisesti ylin kakku toisiksi ylimmän läpi ja kiristä ruuvit. Ole tarkkana, etä ruuvit ovat tosiaan kireällä, jotta teline ei romahda!

Kakkujen koristelu irtokoristeilla (esimerkiksi kukkaset) onnistuu helpoiten vasta kakun ollessa koottuna. Tällöin koristeiden kohtaloa - tippumista tai rikkoutumista - ei tarvitse pelätä.

Pieni muistilista telineen kokoajalle ja kakuntekijälle:
 • Oikean kokoiset kakkuvuoat - 5cm pienemmän kuin alustat!
 • Kiinteäksi hyydytetyt täytteet tukevat rakenteita
 • Kumoa kakut alustojen päälle, tue epätasaiset pohjat asetttamalla ne esim. vuoan päälle
 • Tee kolmeen alimpaan kakkuun reiät ennen sokerimassan laittamista - reunoista tulee nätit
 • Pyydä toinen käsipari auttamaan kokoamisessa, kakut ovat liian painavia yhdellä kädellä kiinni pidettäviksi!
Onnea hääkakkujen tekoon! :)

3 kommenttia:

 1. Tosi tyylikäs kakku ja selkeät ohjeet!

  VastaaPoista
 2. hyvin selkeet kokoomisohjeet. hyvännäköset kakut

  VastaaPoistaKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto