sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Lyyrat ylioppilaan kakkuihinYlioppilasjuhlien lähestyessä moni pähkäilee kakkujen koristuksien kanssa. Yo-lakki ja ruusut ovat perinteisesti olleet suosittuja koristeluvaihtoehtoja, mutta mitäpä jos tällä kertaa tekisit nätit lyyrat pikeeristä? Itse maalasin lyyrat kullanvärisiksi, koska ne laitetaan yo-lakkikakkujen reunoille ja värillä hain todentuntua lakkeihin. Tavallisen kakun päälle laitettavat lyyrat voivatkin olla vaikkapa ylioppilaan mekon väriin sopivia :)


Kuvan vasemmassa yläreunassa näkyy lyyra, jonka tein sokerimassasta. Taistelin sen kanssa yli puolituntia ja yritin tehdä mahdollisimman pientä ja somaa.. Ei ihan onnistunut! Pikeerillä saa selkeästi sirommat koristeet, eikä koristeen kestävyydestä tarvitse siltikään olla huolissaan, pikeerijauhe on nimittäin aika priimatavaraa :)

Lyyrista tulee isommat, kuin mitä niiden pitäisi olla lakkikakun kokoon suhteutettuna. Jos lyyrat tekisi luonnollisessa koossa, koristeesta tulisi aivan liian pieni ja epäselvä. Lyyra on vielä kaikenlisäksi aika nätti sinälläänkin, eli miksi suotta "piilottelemaan" sitä.


Valmista pikeeriä Squires Kitchenin pikeerijauheella sekoittamalla n. 1,5dl jauhetta ja 1,5rkl vettä keskenään sähkövatkaimella kunnes seos on napakkaa. HUOM. Lisää vesi hitaasti vähän kerrallaan ja tarkkaile seoksen koostumusta sekoittaessasi - et välttämättä tarvitse kaikkea vettä. Tuo pikeerijauhe on todella kätevä keksintö, ei tarvitse käyttää kananmunia ja tuskailla ylimääräisten keltuaisten kanssa. Lisäksi pikeeriä voi valmistaa juuri haluamansa määrän, niin paljon tai vähän kuin haluaa. Kuivuessaan pikeeristä tulee kovaa ja koristeiden käsittely on helppoa.


Piirrä paperille haluamasi kokoinen lyyra tai tulosta (ja muokkaa esimerkiksi Wordilla oikea kokoiseksi) tämän postauksen lopussa oleva mallikuva. Kauho valmis pikeeri pursotuspussiin, jossa on kirjoitustylla ja pieni adapteri (kuvissa käytetty ruusupursotussetin adapteria). Adapterista saa tukevan otteen hankalia pikkukohtia pursottaessa, eli siitä on apua vaikket vaihtaisikaan tyllaa kesken pursotuksen. Sulje pursotuspussi pussinsulkijalla. Pursota kirjoitustyllalla leivinpaperin päälle piirrustuksen mukaisesti. Itse aloitin keskellä olevasta palkista ja siirryin "jalkojen" kautta lehviin. Viimeisenä pursotun sivuilla olevat kaaret, jolloin ne jäädessään päällimmäisiksi tulevat kauniisti esiin.


Lehvistä saat kauniit pursottamalla ne kahdeksikkoa ylhäältä alaspäin. Lopuksi anna lyyrien kuivua koviksi. Tässä menee noin pari tuntia,  mutta kannattaa silti varata reilusti aikaa kuivumiseen, jotta lyyrat varmasti kestävät siirtelyä. Maalaa lopuksi lyyrat kultaisella metallimaalilla. Kokeilin tomuttaa lyyria kullanvärisellä kimallepulverilla, mutta väri ei tarttunut haluamallani tavalla ja siksi päädyin maaliin.


Tässä tulostuskuva. Klikkaa kuvaa, jolloin se aukeaa isompana.


Laitan tänne blogiin ohjeet lakkikakun teosta yo-juhlapäivän jälkeen, kun saan lakkiurakan valmiiksi. Tätä vuotta ajatellen ohjeet tulevat varmasti myöhässä (paitsi IB-ylioppilaiden suhteen), mutta löytyypähän valmiina ensi vuodeksi :)

0 kommenttia:

Lähetä kommenttiKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto