sunnuntai 30. toukokuuta 2010

Kirsikkapuukakku ja ohjeet kerroskakun tekoonTämä kirsikkapuu-kakku on helppo koristella, kun kukkaset tekee ainakin paria päivää etukäteen. Kukat on helppo kuivattaa rutatun folion päällää. Silloin kukat ovat epätasaisesti käpristyneitä, mutta samalla hyvin luonnollisen näköisiä. Kukkien vaihtelevuus tuo kakkuun eloa!

Paistoin ja täytin kolme erikokoista kakkua. Ylin kakku on halkaisijaltaan 15cm ja kaksi alinta ovat 20 ja 25 senttiä halkaisijaltaan. Ylin kakku on tehty uudella Kitchen Craftin vuoalla, kahteen alimpaan käytin Wiltonin kerroskakkuvuokia. Erilaisia vuokasarjoja voi yhdistää, niinkuin tein tässä kakussa, kunhan on tarkkana vuokien halkaisijoiden kanssa. Kun kerroksien välit ovat tasaiset (tässä 5cm), kakusta tulee sopusuhtainen.


Käytin kakun sisällä tukina välipohjia ja kerroskakkuputkia. Kumosin kuorruttamattomat kaksi pienintä kakkua välipohjien päälle ja isomman kakun kakkualustan päälle. Kuorrutin ne sokerimassalla. Painoin kolme kerroskakkuputken palaa keskikokoiseen kakkuun. Isoimman kakun päälle merkkasin 20cm-kakun välipohjalla välipohjan jalkojen kuvat, jotta osasin sijoittaa alimman kerroksen kerroskakkuputket oikeaan paikkaan. Välipohjissahan on matalat jalat, jotka uppoavat alempaan kakkuun ja samalla pitävät kakun paikallaan.


 Kerroskakkuputkia myydään neljän pitkän putken pakkauksissa ja pakkaus on todella riittoisa: tähän kakkuun meni n. 1,5 putkea. Alimpaan kakkuun, joka siis kannattelee eniten painoa, laitoin neljä putkenpalaa ja keskikokoiseen kolme. Putket ovat jykevää tekoa ja kestävät konepesua: niitä voi siis käyttää uudelleen ja uudelleen. Putkien lyhentäminen sopivan mittaisiksi onnistuu parhaiten sahalaitaisella veitsellä.


Kun keskikokoisessa ja isossa kakussa on putket, keskikokoisen kakun voi siirtää isomman päälle. Ole tarkkana, että kakku menee keskelle! Välipohjien ansiosta kakut uppoavat ja pysyvät hyvin paikallaan. Putket taas jakavat painon tasaisesti, eikä kakku lysähdä keskeltä sisään. Varsinkin näin kesäkuumalla on hyvä pelata varman päälle ja panostaa kakun sisärakenteisiin. Täytteeksi kannattaa valita jokin kiinteäksi hyydytettävä mousse, jolloin kakun täytekin tukee kakkua.


Kun kakku on koottu, voi koristelu alkaa. Kauli valkoista sokerimassaa levyksi ja leikkaa levystä nauhoja. Liimaa nauhat kakun reunalle. 

Oksan muotoon ja kokoon ei oikeastaan ole ohjeita, sen näkee parhaiten vasta tehdessä. Vastalämmitetty suklaamassa tarttuu helposti kiinni sokerimassaan, mutta mikäli kakkua täytyy kuljettaa pidempiä matkoja, kannattaa oksat liimata varmuuden vuoksi kiinni elintarvikeliimalla.

Lopuksi liimasin kukkamuoteilla tehdyt kukat kiinni liimalla. Sivelin kukkiin vaaleanpunaista kimallepulveria korostamaan niiden kaunista väriä. Tein pienen pieniä lehtiä ilman muottia siinä samalla kun koristelin. Liian isot lehdet olisivat vieneet mielestäni liikaa huomiota kauniilta kukilta.

Lopuksi pieni muistilista kerroskakun tekoon:
 • Tasaisen kokoiset kakut (eli esimerkiksi 15, 20 ja 25cm halkaisijaltaan) > sopusuhtainen lopputulos
 • Jämäkästi hyydytetyt täytteet > antavat itsessään jo tukea kakulle
 • Kumoa ja kuorruta kakut välipohjien päälle > kakkuja on helppo siirrellä ja kiinnittää alempaan kakkuun
 • Upota kakkuun tukirakenteita, esimerkiksi kerroskakkuputkia tai -tikkuja > paino jakautuu tasaisesti, kestää paremmpin kuljetusta ja lämmintä säätä.

4 kommenttia:

 1. Oi, tää on ihana. Haluaisin itekin kokeilla joskus kerroskakkua.. Ja nuo kirsikankukat, huippuja!

  VastaaPoista
 2. Kiitos näistä vaihekuvista!! Oonkin miettinyt, miten nämä kerroskakut säilyy lässähtämättä, kun niitä aletaan syömään :) Tämä valaisikin asian ;))

  VastaaPoista
 3. kotiäiti, kannattaa kokeilla! Jos sopivaa tilaisuutta isolle kerroskakulle ei tule, kannattaa pitää kakkukestit :) Meillä niitä pidetään melkein kerran kuukaudessa.. Tutut ja naapurit tykkää :D

  VastaaPoista
 4. Upea kakku... harmi kun omat häät on vietetty jo "100 vuotta" sitten ;)

  VastaaPoistaKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto