sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Aloittajan Opas: Muotoiluvälineet, muovimuotit ja silikonimuotit

MuotoiluvälineetJo perusvälineissäkin mainitut silikonikaulin ja silikonialusta ovat koristeiden muotoilun perusta. Muotoiluun tarvitset alustan ja kaulimen lisäksi tietenkin massaa ja värejä, mutta myös muotoilusetin. Muotoilusetin osasilla on helppo muokata massasta mitä ikinä haluaakin. Varsinkin hahmojen muotoilussa muotoilusetti on ihan ässä! Muotoilusettejä myydään kahdessa eri koossa. Isompi setti on kattavampi ja siihen kuuluu muovinen marsipaaniveitsi, joka on tarpeeksi terävä muotoiluun, mutta se ei vahingoita silikonialustaa eikä jätä rosoista pintaa massan reunaan. Mikäli omistat jo pienemmän muotoilusetin, suosittelen marsipaaniveitsen hankintaa!

MuovimuotitMuovisia muotteja löytyy vaikka minkälaisiin tarkoituksiin. Yleisimpiä ja suosituimpia ovat ejektorilla varustetut kukka- ja lehtimuotit. Ejektorit helpottavat muottien käyttöä, sillä painamalla ejektorin päästä muotissa olevan massan saa tipautettua nätisti pois muotista.  Aloittelijan kannattaa aloittaa ruusunlehtimuoteilla, liljamuoteilla ja kukkamuoteilla.  Ruusunlehtimuotin rinnalla muratinlehtimuotti on myös hyvä olla, näin esimerkiksi ruusuköynnöksiin saa ihan erilaista ”fiilistä”. Liljamuoteilla voi tehdä tietenkin liljoja, mutta myös esimerkiksi narsisseja ja lumpeenkukkia, unohtamatta tietenkään ”fantasiakukkia” eli mielikuvituksellisia, itse keksittyjä kukkalajikkeita! Kukkamuoteillakin saa värejä ja tyylejä vaihtamalla erilaisia kukkasia.

Ruusujen tekoon on yhtä monta tyyliä, kuin on tekijääkin. Itse teen ruusut ilman muottia sileän raapan avulla.  Isompaan muotoilusettiin raappa sisältyykin. Ruusujen kanssa sopivat tietenkin ruusunlehtimuotit, mutta viimeisen silauksen antaa ruusunkantamuotilla tehdyt kannat. Ruusunkanta- ja ruusunlehtimuottia voi käyttää myös esimerkiksi joulutähtien tekoon.

SilikonimuotitSilikonimuoteilla saa nopeasti aikaan kauniita koristeita. Päivänkakkaramuotti on yksi suosituimmista silikonimuoteistamme ja sillä saakin tehtyä aivan ihastuttavia kukkasia. Lehtimuoteilla on helppo tehdä useita erilaisia lehtiä samalla kertaa.  Mikäli sokeriruusun teko terälehti terälehdeltä tuntuu haastavalta, silikoniset ruusumuotit tarjoavat nopean oikopolun! Silikonimuoteissa on paljon yksityiskohtia ja siksi pienellä vaivalla saa hienoja koristeita.

Mikäli kokonaisten hahmojen teko ei muotoilemalla ota onnistuakseen, silikonimuotit tulevat apuun tässäkin tilanteessa. Nukkuva vauva- muotilla loihdit herttaisen kastekakun koristeen. Monet silikonimuoteistamme tarjoavat mahdollisuuden 3D-hahmojen tekemiseen. Tällaisesta esimerkkinä on muun muassa hevos- ja joutsenmuotit. Koristeen osat voi liimata yhteen elintarvikeliimalla, joka on kuivuttuaan huomaamatonta. Esille laitettu koriste menee ihan täydestä! Joutsen-muotilla tehdyt koristeet ovat upea kruunu esimerkiksi kesän hääkakuissa.

Katso silikonimuottien käyttöohje tuotesivuilta.

3 kommenttia:

  1. Leivonta kyllä melkoista "väline urheilua", mutta upeaa kun nykyään on niin paljon kaikenlaista. Helpolla saa kaunista :)

    VastaaPoista
  2. Jännää! Luulin, että kaikki on käsityötä, mutta totesin toisin;)

    VastaaPoista
  3. Mulla ei ole ainuttakaan muotoiluvälinettä, lukuunottamatta muutamia silikonimuotteja ja hyvin on pärjänny, tosin kyllä välillä tulee mieleen jotta voi kun olis joku apuväline kun tekee jotain tosi tarkkaa työtä. Ei ole vaan saanut aikaiseksi tilattua mutta ehkäpä nyt kun pitäisi muutakin juttuja ostaa, voisin panostaa niihin muotoiluvälineisiinkin jo ; ) Ehkä jo olisi aika...

    VastaaPoistaKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto