maanantai 15. maaliskuuta 2010

Aloittajan Opas: Sokerimassa, värit, värjääminen ja maalaus (sekä kimalteiden käyttö)


Massat

Sokerimassa, värjätty tai värjäämätön (valkoinen), on massa, joka maistuu hyvältä, mutta on myös ominaisuuksiltaan mielestäni helpommin käsiteltävä kuin marsipaani. Värjäämättömänä massa on siis kirkkaan valkoista ja siihen sekoittuvat värit ovat puhtaampia kuin luonnonvalkoisessa marsipaanissa. Koristeita tehdessä massa kuivuu nopeammin kuin marsipaani. Liiallista kuivumista voi estää pitämällä massaa ilmatiiviisti pakattuna (lisäohjeita sokerimassan tuotesivuilla). Valmiiksi värjätyt massat säästävät aikaa ja väriaineita, sillä ne ovat käyttövalmiita suoraan pakkauksesta.

Värit 

Massoja voi värjätä joko tomu-, pasta-, tai nesteväreillä (nestevärit tulossa valikoimiimme!). Massojen päälle on myös mahdollista maalata erilaisia kuvia juuri edellä mainituilla väreillä. Väreissä on eroja.

Tomuvärit sisältävät vähemmän pigmenttiä, kuin esimerkiksi pastavärit ja ne ovat nimensä mukaisesti koostumukseltaan tomua. Tomuväreillä värjätyt massat ovat hempeämmän sävyisiä, kuin pastaväreillä värjätyt. Tomuväreihin voi sekoittaa tipan vettä, jolloin maalausjälki muistuttaa vesivärimaalausta.

Pastavärit ovat taas tujumpaa tavaraa. Ne sisältävät enemmän pigmenttiä ja ovat siis peittävämpiä maalausjäljeltään. Pastaväreillä saa värjättyä massoja voimakkaamman väriseksi. Aloittelijan kannattaa hankkia ainakin perusvärit (sininen, punainen, keltainen) sekä mustan ja valkoisen värin. Värejä voi sekoittaa keskenään. Mustalla voi piirtää maalauksilleen rajoja. Lisäksi se on kätevä esimerkiksi lehtien tekoon tarkoitetun massan värjäyksessä. Luonnollisen vihreän sävyn saa, kun värjää massan ensiksi vaaleankeltaiseksi ja sitten sekoittaa siihen tipan mustaa väriä. Valkoisella värillä voi taas sekoittaa muista väreistä pastellisävyjä.

Elintarviketusseilla on helppoa lisätä koristeisiin ja maalauksiin pieniä yksityiskohtia, kuten kirjoitusta ja kasvonpiirteitä.


Värjäys ja maalaus

Massojen värjäys on helppoa. Tipauta tippa väriä massaan. Vaivaa massaa kuin pullataikinaa, kunnes massa on väriltään tasaista. Ole varovainen annostuksen kanssa; on helpompaa lisätä väriä, kuin ottaa pois! Mielenkiintoisen marmorivärjäyksen saa aikaan sekoittamalla (jo valmiiksi värjättyyn) massaan jotain toista väriä ja vaivaamalla massan ”huolimattomasti”.

Massoille maalaaminen on helpompaa, kuin miltä kuulostaa. Kauli massa tasaiseksi levyksi. Seuraava vaihe onnistuu helpoiten hieman kuivahtaneen massalevyn päällä, siksi kannattaa sekoittaa marsipaania ja sokerimassaa parhaimman mahdollisen lopputuloksen saamiseksi. Piirrä leivinpaperille haluamasi kuva esimerkiksi läpi värityskirjasta tai netistä löydetystä kuvasta. Aseta leivinpaperille piirretty kuva puhdas puoli alaspäin massalevyn päälle. Pidä paperia tarkasti paikoillaan ja paina kuvan ääriviivat esimerkiksi muotoilusetin välineillä massaan. Nosta paperi pois levyn päältä ja aloita maalaaminen. Kannattaa aloittaa vaaleimmista sävyistä, jotta ne eivät sotkeutuisi tummempiin. Maalauksen kannattaa antaa kuivahtaa aina välillä, jotta värit eivät vahingossa sotkeutuisi. Valmiin maalauksen voi siirtää esimerkiksi kermakakun päälle. Mikäli maalattu levy on ehtinyt kuivua kovaksi, se kannattaa siirtää kerman päälle jo hyvissä ajoin (n. 1h), jotta levy ehtii pehmetä.HUOM. Kuvia löytää esimerkiksi Googlen kuvahausta hakusanoilla ”coloring” ja lisäämällä hakusanoihin esimerkiksi halutun hahmon nimen.
Kimalteet

Kimalteilla on helppo saada koristeisiinsa lisää näyttävyyttä ja pientä ekstraa. Tomukimalteita on saatavilla monissa eri väreissä. Kimalteet voi levittää esimerkiksi siveltimillä. Kimalteiden kanssa kannattaa käyttää samaa varovaisuutta, kuin värjätessäkin! Liiallinen kimallus ei aina ole toivottavaa ja jo pienelläkin hohdemäärällä koristeet näyttävät kauniilta.

Valikoimistamme löytyy myös värisuteja. Nämä sudit ovat kimalleputkiloita, joiden toisessa päässä on iso huiskusivellin kimalteen levitykseen. Värisutien kimalteet ovat hyvin hienojakoisia, joka takaa sen, että myös isoille pinnoille levitettynä kimalteet näyttävät kauniilta, mutta eivät liian silmiinpistäviltä sulautuessaan massan väriin.

1 kommentti:

  1. Minulla on aika isohko (omasta mielestä) ongelma koskien tyttären tulevia syntymäpäiviä ja sinne tehtäviä kakkuja.

    Havittelisin siis tekeväni sokerimassamaalauksen kakun päälle, ja mielelläni tekisin jo hyvissä ajoin etukäteen sillä edellinen kokeiluni päättyi katastrofiin.

    MUTTA kuinka kauan tälläinen maalaus säilyy hyvänä vai kovettuuko liikaa jos teen jo tän kuun puolella ja menee vasta joulukuun lopussa kakun päälle? Ja miten se olisi fiksuinta säilyttää?

    VastaaPoistaKakkusankarit-verkkokauppaa ja sen blogia ylläpitää Terhi Toikka ja perheyritys.
Lue yrityksemme tarina täältä!

Blogiarkisto